pátek 11. července 2014

VEPŘOVÉ NA MEDU A HOŘČICI, BULGUR


Jestli máte jednou za čas chuť na něco trochu netradičního, příležitost uvařit si tenhle recept je tu. Je jednoduchý a určitě vám přinese vítanou změnu. A jestli zrovna neholdujete sladkoslaným chutím (ostatně i já to tak mám, jenže tahle kombinace je prostě tak nějak dobrá), určitě vyzkoušejte alespoň bulgur. Já si ho zamilovala. Seženete ho třeba v síti prodejen dm drogerie.
A u vaření čehokoliv, v čem se počítá s hořčicí, je zároveň příležitost pro výrobu hořčice domácí. :-) Jak na ní se můžete podívat ZDE.





Suroviny:

300 g vepřové krkovice
2 cibule
2 lžíce medu
2 lžíce plnotučné hořčice
1 lžíce francouzské hořčice
(podle chuti několik plátků slaniny)
pepř, sůl








Postup: 

Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme ji na oleji dozlatova. Maso nakrájíme na kostky, osolíme ho, důkladně opepříme, přihodíme k cibuli a restujeme zprudka tak dlouho, dokud se nezatáhne (v tuto chvíli také přidáváme slaninu, pokud ji máme). Pak stáhneme oheň, podlijeme maso 2 dcl vody a dusíme pod pokličkou doměkka. Když je maso hotové, přidáme do šťávy výpeku med a hořčici, promícháme a vaříme na mírném ohni tak dlouho, dokud se šťáva nezredukuje na požadovanou hustotu.
Podáváme s libovolnou přílohou, v tomto případě s bulgurem.







pondělí 7. července 2014

DUŠENÉ VEPŘOVÉ S MRKVÍ A NOVÝM BRAMBOREM

aneb taková moje varianta na VEPŘOVÉ V MRKVI, ze kterého jsem nebyla dvakrát nadšená. Nestála jsem totiž o polorozvařenou mrkev, ve které plave utopené maso a všechno to má dohromady takovou nějakou stejnou chuť. Měla jsem zrovna v lednici pěknou mladou mrkvičku a kus výborné krkovice. K mrkvi jsem přihodila ještě kousek celeru (protože ho máme rádi) a podusila jsem zeleninu a maso hezky pěkně zvlášť. Po dlouhé době jsme také narazili na výbornou, doopravdy vyuzenou (ne přesolenou a slisovanou) slaninu, kterou jsem si tím pádem nemohla odpustit a která masu dodala výbornou kouřovou chuť. A s pečeným novým bramborem z toho byla náramně dobrá záležitost, kterou jsme si vážně užili. :-) 
Tohle je recept pro všechny, kteří neradi dušenou mrkev (protože tahle vás přesvědčí). Jen mrkev neduste na oleji, máslo si přímo žádá a stačí ho jen kousek!





Suroviny:

půl kg mrkve
polovina menšího celeru
lžíce másla
pepř, sůl

půl kg vepřové krkovice
100 g slaniny
2 střední cibule
lupen sádla
pepř, sůl, mletý kmín





Postup:

Zeleninu očistíme. Mrkev nakrájíme na kolečka, celer na zhruba stejně silné hranolky tak, aby se dusil rovnoměrně s mrkví. Obojí vhodíme na rozpálené máslo a opékáme tak dlouho, dokud zelenina nepustí vodu. Osolíme, lehce opepříme, přiklopíme a na velmi mírném ohni dusíme tak dlouho, dokud není mrkev měkká (ideálně jen tak na skus). Není třeba podlévat, pokud zeleninu dusíme na dostatečně mírném plameni, pustí si vody tak akorát.


Cibuli nakrájíme nadrobno a na sádle ji osmažíme dozlatova. Přidáme slaninu na proužky a na kostky nakrájené maso, které zprudka opečeme, aby se zatáhlo. Přisypeme kmín a necháme ho krátce rozvonět. Pak maso osolíme, opepříme, podlijeme trochou vody a přiklopené dusíme do měkka.


Brambory důkladně omyjeme, rozkrojíme na poloviny a vložíme do pekáčku lehce vymazaného olejem. Opepříme je, osolíme, posypeme drceným kmínem a pečeme v troubě na 200 stupňů přibližně hodinu (záleží na velikosti brambor). 




Podáváme všechno dohromady na jednom talíři. :-)





















pátek 4. července 2014

POLÉVKA Z OVESNÝCH VLOČEK




Divím se, že jsem recept na tuhle polévku ještě nesdílela, protože ji vařím poměrně často a ráda. A to hlavně když jsem sama doma a uznám, že už by to doopravdy chtělo něco teplého. Je totiž rychlá, nenáročná na suroviny (a tudíž levná) a hlavně doopravdy sytá (a ještě zdravá k tomu :-)). A nečekaně velmi dobrá! Kdo máte obecně rádi ovesné vločky, určitě ji oceníte. Základem je zelenina v poměru alespoň půl na půl s vločkami. Já tentokrát použila zamraženou domácí směs, ve které bylo všechno možné od ředkviček přes brokolici a květák až po mrkev a celerovou nať, ale stejně tak dobrou službu udělá i obyčejná trojkombinace mrkev / celer / petržel. Také jsem výjimečně použila špaldové vločky místo ovesných (ovesné zkrátka došly). Důležité je použít máslo, jen na něm se totiž zelenina a vločky rozvoní přesně tak, aby měla polévka tu správnou chuť. Zapomeňte na vývar (zapomeňte i na masox, to obecně), tahle polévka je výborná i z vody. 

Dobrou chuť!






Suroviny:

libovolná zelenina podle chuti
ovesné vločky
stroužek česneku
silnější plát másla
pepř, sůl, mletý kmín







Postup:

Zeleninu nastrouháme nebo nakrájíme na menší kostičky a dozlatova ji osmažíme v hrnci na rozpáleném másle. Přihodíme drcené nebo celé ovesné vločky (z drcených vloček bude polévka o něco kašovitější), prolisovaný česnek a kmín a rovněž krátce osmažíme, aby se všechno pěkně rozvonělo. Zalijeme vodou, osolíme, opepříme a na mírném ohni vaříme přibližně půl hodiny. 








čtvrtek 3. července 2014

KUŘE À LA KACHNA





Suroviny:

2 kuřecí stehna
sáček kysaného zelí (nebo ještě lépe domácího nakládaného)
dvě lžíce sádla (já použila přímo kachní)
pepř, sůl, mletý kmín







Postup:

Na dno pekáčku rozložíme kysané zelí a sádlo. Kuřecí stehna opláchneme, osušíme, z obou stran opepříme a důkladně osolíme. Vložíme je do pekáčku na zelí, podle chuti posypeme mletým kmínem - záleží i na tom, jaké máme zelí, poctivé domácí bývá okmínované důkladněji. Použít můžeme samozřejmě i kmín celý nebo drcený, opět záleží na chuti. Máme-li zelí kupované, podlijeme kuře jeho lákem, v opačném případě přidáme trochu vody. Kuře pečeme přiklopené v troubě na střední teplotu přibližně hodinu, pak víko odklopíme a dopečeme cca 10 minut do křupava. Průběžně podléváme. Podáváme s houskovým knedlíkem.









JAHODOVÝ KOKTEJL

- když je ještě pořád ta jahodová sezóna.



Základní recept je ještě menší složitost než jahodová zmrzlina - jahody zkrátka jen namixujete a podle chuti přidáte mléko a cukr. A protože je to tak jednoduché, zase jen to spíš jen takový článek na kouknutí. :-) Tak koukejte!








úterý 1. července 2014

JAHODOVÁ ZMRZLINA


Stěhování je ode dneška oficiálně za námi (rozuměj přemisťování věcí, spousta práce nás samozřejmě ještě čeká) a já konečně našla kabel od foťáku (úplně náhodou tam, kde by mě hledat ani nenapadlo, jak už to tak bývá), takže konečně přidávám recept na domácí jahodovou zmrzlinu, kterou jsem stihla ještě před stěhováním. A i když to vlastně není žádná velká složitost - všechno to prostě jen pomixujete dohromady - krásně to vypadá, tak se můžete alespoň pokochat.


Jen pro informaci, nanukovače "na špejli" jsou ikeácká klasika, seženete je tam opravdu za pár kaček a vždycky. Silikonové "tyčinky" jsem zakoupila předloni na www.tchibo.cz. V kombinaci s jahodovou zmrzlinou sice vypadají trochu sprostě, ale jsou perfektní. Popravdě jsem už ale od té doby nesledovala, jestli se dají ještě koupit. Možná zase v nějaké letní akci.

Jinak kuchyň je už (relativně) čistá a uklizená, většina věcí je na svém místě a druhá lednice je právě na cestě, takže hned jak dorazí, nakoupíme zásoby a já zase konečně začnu pořádně vařit, abyste měli na co koukat. Původní malou momentálně okupuje pouze načatá hromada marmelád, domácí hořčice, syrová zelenina, kefírová houba a litry kombuchy. :-) 

Tak se těšte! Pěkný den (a týden) všem!


Suroviny:

jahody
cukr moučka
tvaroh
(pro mlsné jazýčky i trocha smetany)

Postup:

Smícháme všechny suroviny v libovolných poměrech podle chuti, rozmixujeme dohladka a směsí plníme krabičky nebo nanukovače. Schováme do mrazáku a od druhého dne už jenom odebíráme, když nás přepadne mlsná. 




pátek 20. června 2014

LISTOVÉ TAŠTIČKY S TVAROHOVO-PUDINKOVOU NÁPLNÍ

- to když se nemůžete rozhodnout, jestli byste zrovna radši pudink, nebo tvaroh.





Suroviny:

1 balení listového těsta (na moje oblíbené se můžete podívat zde)
1 sáček vanilkového pudinku
400 ml mléka
250 g tučného tvarohu
dvě lžíce vanilkového extraktu (jak si jednoduše vyrobit domácí zjistíte zde)
cukr krupice podle chuti






Postup:

Nejprve si podle návodu na obalu uvaříme hustší sladký puding (v návodu bývá zpravidla 500 ml mléka, my použijeme pouze 400 ml). Když vychladne (pod teplou náplní by se nám těsto roztékalo), důkladně ho rozmícháme s tvarohem, vanilkovým extraktem a přidáme cukr podle chuti. Těsto vyválíme na tenký plát, rozdělíme ho na stejně velké obdélníky, na kterých si lehce vyznačíme poloviny. Jednu polovinu několikrát šikmo nařízneme. Na druhou dáme náplň (tak akorát, aby se do taštičky vešla) a naříznutou polovinu přes ní přeložíme (na fotku z překládání se můžete podívat zde). Těsto po stranách přimáčkneme vidličkou, aby náplň během pečení nevytekla. Taštičky přendáme na plech vyložený pečícím papírem, pomažeme je rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě na střední až nízkou teplotu tak dlouho, dokud těsto nezezlátne.





KAPŘÍ FILETY S LUŠTĚNINOVÝM SALÁTEM

aneb tak trochu kapr po arabsku. :-)

Proč po arabsku? Protože jak už jsem jednou psala, ryby teď míváme docela často a začala jsem mít pocit, že je třeba vyzkoušet něco nového, aby se zase brzo nepřejedly. A salát z luštěnin proto, že brambory bychom měli už potřetí za sebou. :-) Bylo z toho nakonec docela dobré jídlo, jen toho času na něj padlo o něco více. A to především kvůli namáčení a vaření luštěnin. Pokoušela jsem se předtím najít doby namáčení a vaření jednotlivých druhů, ale pořád jsem se nějak nemohla dopátrat a čas už mě tlačil, takže jsem brzo všechny stránky zavřela a použila zdravý rozum. Abychom si rozuměli, všechny luštěniny jsem namočila přes noc a pak je postupně vařila hezky pěkně do měkka. Tak jako tak, použijete-li do salátu velké fazole nebo sóju, musíte počítat s tím, že abyste mohli uvařit oběd, je třeba se na něj připravit už večer předtím. Nebýt toho všeho namáčení, je to ovšem jídlo v podstatě velmi jednoduché (jak bývá často mým zvykem), takže se do něho můžete s chutí pustit.

Dobré pokoukání!

Suroviny:

Kapr:
kapří filety podle počtu strávníků
máslo, olej
pepř, sůl, mletý cayenský pepř (případně chilli), mletá sladká paprika

Salát:
luštěniny podle chuti a možností (já použila bílé fazole, adzuki fazole, hrách, cizrnu, sóju, hnědou čočku - od každého po jedné malé hrsti)
2 střední cibule
1 - 2 lžíce majonézy
svazeček čerstvé petrželové natě
pepř, sůl, sladké chilli, bílý pepř, římský kmín, koriandr, sušený česnek, skořice

Postup:

Luštěniny namočíme přes noc do studené vody (každý druh zvlášť). Druhý den je slijeme, propláchneme studenou vodou a opět každý druh zvlášť vaříme v osolené vodě do měkka. Pozor, doba vaření u jednotlivých druhů se liší, např. na sóju budeme potřebovat i dvě a půl hodiny, zatímco čočka bývá měkká už přibližně za půl hodiny. Uvařené luštěniny smícháme v míse a přisypeme nadrobno nakrájenou cibuli, kterou jsme předtím nechali na kapce oleje zesklovatět. Přidáme nadrobno nasekanou petržel, majonézu podle chuti, stejně tak koření a sůl (množství se bude lišit od množství salátu i od osobní chuti každého, takže zkoušíme, ochutnáváme a podle toho případně přidáváme). Salát důkladně promícháme a odložíme stranou.
Kapří filety osolíme, opepříme a posypeme podle chuti cayenským pepřem a paprikou. Ihned vkládáme do rozpáleného másla v kombinaci s olejem (máslo se tak nepřepálí) nejprve kůží dolů. Opékáme cca 3 - 5 minut podle velikosti ryby, pak stáhneme teplotu, filety otočíme a necháme je na mírném ohni dodělat. Když jsou hotové, ihned servírujeme.









BÍLÁ PIKANTNÍ RYBÍ POLÉVKA


Suroviny:

Na vývar:
rybí kostra a odřezky z jedné ryby
polovina menší mrkve, petržele a kousek celeru zhruba ve stejné velikosti
1 malá cibule
1 stroužek česneku
lžička fenyklových semínek
10 kuliček pepře
sůl

Na polévku:
čerstvý rybí vývar
2 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
100 ml smetany
lžička mletého zázvoru
lžička mleté pomerančové kůry
100 ml bílého vína


Postup:

Rybí kostru a odřezky důkladně propláchneme a společně s pokrájenou kořenovou zeleninou, cibulí a česnekem ji vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Přidáme fenykl a pepř, lehce osolíme a přivedeme k varu. Jakmile začne vývar vřít, snížíme teplotu na nejnižší plamen a táhneme těsně pod bodem varu přibližně hodinu. Mezitím si z másla a hladké mouky umícháme světlou jíšku, kterou zalijeme vínem a necháme ho částečně odvařit. Hotový vývar přecedíme přes jemné síto a důkladně rozmícháme s připravenou jíškou. Tekutinu opět přivedeme k varu, přidáme zázvor a pomerančovou kúru a vaříme na mírném ohni cca 20 minut. Po této době polévku ochutnáme a případně dosolíme nebo přidáme více koření. Ke konci vlijeme smetanu, přidáme maso obrané z uvařené kostry a promícháme. Podáváme třeba s krutony z pečiva a čerstvou petrželkou.





středa 18. června 2014

KEDLUBNOVÁ KRÉMOVÁ POLÉVKA





Suroviny:


2 střední kedlubny
čtvrtina menšího celeru
2 lžíce másla
250 ml smetany
vývar
pepř, sůl, špetka muškátového květu






Postup:

Kedlubny a celer nastrouháme na jemno a v hrnci na rozpáleném másle je opékáme tak dlouho, dokud nepustí vodu a lehce nezezlátnou. Zeleninu zalijeme studeným vývarem nebo vodou a obsah hrnce přivedeme k varu. Přidáme pepř, sůl a vaříme na mírném ohni cca půl hodiny. Poté polévku odstavíme a rozmixujeme ji tyčovým mixérem na jemno. Znovu přivedeme k varu, podle chuti dosolíme a přidáme muškátový květ. Krátce povaříme a před koncem přilijeme smetanu.






neděle 15. června 2014

TŘEŠŇOVÁ HRNKOVÁ BUBLANINA

Třešně jsou další ovoce, na kterém si pořádně pochutnáte jen v létě. Být třešně celý rok, mohla bych se živit jen jimi a vůbec by mi to nevadilo. :-) Až mi bylo trochu líto rozpliznout je do bublaniny, místo abych je snědla čerstvé. Přesvědčila mě až možnost vyzkoušet nový keramický pekáček, který jsem si koupila ke konci května na hrnčířských trzích. Nakonec jsem vyhrabala nejmenší hrnek, který jsem doma našla (tak akorát do malého pekáčku pro dva) a pustila se do toho. V keramice se tedy peče náramně, a i z ní nějak lepší chutná, estetika je zaručená a nesporná!





Suroviny:


2 hrnky polohrubé mouky

1 hrnek cukru krupice
prášek do pečiva
1 hrnek mléka
půl hrnku oleje
1- 3 vejce (podle velikosti hrnku)
třešně






Postup:





Všechny suroviny důkladně promícháme v míse. Máme-li čas, oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme tuhý sníh, který poté do těsta lehce vmícháme, bublanina tak bude nadýchanější. Není to ale nutné, dobrá je i tak. 










Těsto vylijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný pekáček, poklademe třešněmi a pečeme v předehřáté troubě na střední teplotu tak dlouho, dokud zapíchnutá špejle nevyjde z těsta čistá.