úterý 12. července 2016

OVOCNÝ DORT S OSTRUŽINOVÝM ŽELÉ


Já ty dorty prostě nějak neumím. Nevím proč. Možná nemám tu správnou motivaci. Trénuju v podstatě jen jednou ročně a to když má můj Muž narozeniny, k jiné příležitosti se to nikdy nějak nesejde. A on má beztoho radši kus masa, takže mnohem větší radost mu udělám pořádným burgerem, kterým jeho narození slavíme poslední tři roky (jak takový burger obvykle vypadá se můžete podívat TADY). Letos jsem se do nějakého dortu přece jen pustila, hlavně z nedostatku jiné činnosti a s vědomím, že bych tady to Popelčino měla zase trochu obhospodařit. S použitelným výsledkem jsem vůbec nepočítala. Sráží se mi totiž krémy. Padá mi piškot. Netuhne mi želatina. Nechápu proč. Teorie znám až nad hlavu, postup je strašně jednoduchý, ale přece se vždycky někde něco pokazí. A tentokrát, světe div se, tentokrát se to fakt povedlo (musím ovšem popravdě přiznat, že plány jsem měla ještě mnohem velkolepější, jen už mi pak přišlo troufalé to pokoušet). A to bylo vedro, bylo mi na nic, do kafe jsem si nalila zkyslé mléko a celý den byl nějak nalevačku. Možná právě to nulové očekávání zařídilo takový výsledek. Nebudu to zkoumat, zaplaťpánbůh za ty dary!
Původně jsem ani recept sepisovat nechtěla, je to všechno tak triviální, ale co ... Když už jsem hrdá, tak ať jsem hrdá pořádně, že jo. :-)


Suroviny:

Korpus (základní piškot):

6 vajec
6 lžic polohrubé mouky
6 lžic moučkového cukru

Krém:

250 ml plnotučného mléka
100 ml rumu (nebo vanilkového extraktu)
200 g másla
50 g hrubé mouky
150 - 200 g moučkového cukru

Zdobení:

přibližně 500 ml ostružin
několik hrstí drobného ovoce podle možností (ostružiny, rybíz, josta)
cukr podle chuti
extra silné dortové želé
pár lžic ostružinové marmelády

Postup:

Na korpus oddělíme žloutky od bílků (pozor, aby se mezi bílky nedostal ani kousek žloutku, jinak nepůjdou vyšlehat) a vyšleháme je v tuhý sníh. Ke sněhu přidáme cukr a znovu ho důkladně vyšleháme. Teprve poté vmícháme žloutky. Nakonec po částech vmícháme prosátou mouku. Vmíchávání čehokoli do sněhu je třeba provádět jen tak lehce, aby sníh nespadl a ze stejného důvodu je také třeba s těstem pracovat rychle. Formu pro pečení korpusu si tedy vymažeme a vysypeme hrubou moukou ještě než se do těsta pustíme a také si předehřejeme troubu na 170 stupňů. Hotové těsto vlijeme do formy, rozhrneme ho lehce do krajů a pečeme přibližně 15 - 25 minut podle tloušťky korpusu. Troubu během pečení neotvíráme, aby korpus nespadl. Po 15 minutách těsto otestujeme špejlí - pokud vyjde ven čistá a korpus se odděluje od stěn formy, je upečený. Necháme ho úplně vychladnout a pak podle potřeby, schopností a možností prokrájíme (dlouhým ostrým tenkým nožem nebo vlascem).
Z mléka, rumu a mouky uvaříme na velmi nízkém plameni za stálého míchání hustou kaši. Tu necháme za občasného promíchání úplně vychladnout. Změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny a poté do něj po kouskách zašleháme moučnou kaši. Aby se krém nesrážel, máslo musí mít stejnou teplotu jako kaše a ostatní přísady. Nejjednodušší je připravit si všechny suroviny den dopředu a nechat je přes noc odstát při pokojové teplotě. Moučnou kaši je ale potřeba zakrýt fólií, aby neokorávala.
Nakrájený piškot promažeme silnou vrstvou krému, na kterou nasypeme drobné ovoce a navrch přidáme ještě trochu krému, aby se obě části korpusu spojily. Na korpus opět nasadíme formu, utáhneme ji a piškot urovnáme tak, aby po stranách formy nezůstaly mezery. Namažeme ho silnější vrstvou marmelády (případně dalším krémem), která je potřebná, aby se tekuté želé do piškotu celé nevsáklo. Ostružiny zalijeme vodou tak, aby byly ponořené, a přibližně 20 minut je povaříme. Poté je přepasírujeme přes jemné sítko, vzniklý protlak doplníme na 500 ml a dosladíme ho podle chuti. Dál postupujeme podle návodu na sáčku s želé.
Dort necháme v lednici ztuhnout, pak opatrně sundáme formu a dozdobíme ho podle libosti.







Žádné komentáře:

Okomentovat