sobota 5. března 2016

ŠPANĚLSKÝ PTÁČEK S DUŠENOU RÝŽÍ

a rozlítaný španělský ptáček.

Také vám přijde dost brutální nazývat ptáčkem něco, z čeho vám po rozkrojení na talíři vylezou střeva? Ne? Tak to vám závidím.
I přes tohle moje nechutné okénko je ovšem španělský ptáček výborným a tradičním českým jídlem, takže si určitě zaslouží na Popelčinu být. Můj muž je navíc jeho více než nadšeným konzumentem. Na našich talířích se tedy občas objeví, ačkoli jeho přípravu většinou odkládám jak to jde - zkrátka a jednoduše mě vůbec nebaví všechno to motouzení kolem. :-)



Suroviny:

500 g loupané hovězí plece (nebo prostě jinou oblíbenou část hovězího)
3 větší cibule
1 natvrdo uvařené vejce
1 větší kyselou okurku
kus špeku (tak akorát na 4 špalíčky)
1 párek (kousek kabanosu, dobrý gothajský salám)
4 plátky slaniny
přibližně 3 lžíce plnotučné hořčice
100 ml smetany
2 lžíce másla
2 lžíce sádla
2 lžíce hladké mouky
pepř, sůl

Postup:


Z masa vykrojíme 4 větší, kompaktní plátky. Většina receptů doporučuje maso vykrájet, ale třeba to není. Naopak, šlachy v mase se při vaření stáhnou a tím se utáhnou i jednotlivé rolky - dlouhým dušením se navíc vyvaří do omáčky, která pak bude silnější (rada mojí mámy, možná už by tady za chvíli měla mít svoje okénko :-) ). Plátky masa důkladně rozklepeme, čím větší se povedou, tím víc nervů si ušetříme při pozdějším balení ptáčků. 


Každý plátek lehce osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Já ho navíc vykládám ještě plátkem slaniny, ale je to krok, který lze vynechat. Z jedné cibule, okurky, vejce, špeku a uzeniny si vykrájíme přibližně stejně velké špalíčky a vyskládáme je na maso, které potom pevně zavineme a převážeme kuchyňským motouzem nebo zajistíme párátky. 


V hrnci rozpálíme sádlo a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme ptáčky a ze všech stran je do hněda opečeme, aby se zatáhly. Přilijeme vodu nebo vývar tak, aby bylo maso ponořené, lehce ho osolíme, opepříme, přidáme zbývající hořčici a dusíme pod pokličkou přibližně hodinu (zkrátka do měkka). 


Poté maso vyjmeme a odložíme stranou. Omáčkový základ rozmixujeme na jemno nebo ho propasírujeme, zahustíme jíškou z másla a mouky a přibližně 15 minut provaříme. Přilijeme smetanu a omáčku podle potřeby dochutíme solí, hořčicí nebo lákem z okurek. Ke konci do ní vrátíme motouzu zbavené ptáčky a necháme je prohřát. Podáváme nejlépe s dušenou rýží.


Pro méně zručné jedince nebo pro ty, kteří z nějakého důvodu nemají čas zaobírat se motouzením, existuje i varianta rozlítaného ptáčka. Postup se liší v tom, že poté, co osmahneme cibulku a zatáhneme maso, přidáme k němu jednotlivé ingredience pokrájené na kostičky - jen tak, volně. Dál maso dusíme tak dlouho, dokud nezměkne a dochutíme stejným způsobem jako u ptáčků zavinutých.



















Žádné komentáře:

Okomentovat