sobota 5. března 2016

KUŘE NA PAPRICE

Nemám poslední dobou nějak extra velkou potřebu se rozepisovat (a upřímně, vlastně ani nevím, jak se rozepsat o kuřeti na paprice). Nejspíš to bude tím, že se teď v tomhle směru realizuji jinde. A protože bytostně nesnáším psaní pro psaní a než plodit hlouposti typu: "Přemýšlela jsem, co bych tak asi mohla uvařit a z lednice na mě vykouklo ...", to radši zůstanu u holoreceptů. Tak pardon. Ale kuře na paprice vám bude chutnat, dost možná i proto, že je jednoduché, rychlé a nenáročné na suroviny. Jediná jeho (ne)podstatná vada je v tom, že je pekelně nefotogenické (což vám ovšem sobotní odpoledne určitě nezkazí).

Dobrou chuť, dobré pokoukání, pěkné odpoledne, pěknou sobotu a vůbec všechno pěkné, co si budete přát! :-)


Suroviny:

2 kuřecí stehna
2 střední cibule
200 ml smetany
2 lžíce sádla
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
bílý pepř, sůl, 2 lžíce mleté sladké papriky

Postup:

V hrnci rozpustíme jednu lžíci sádla, na kterém dozlatova osmažíme obě kuřecí stehna. Zalijeme je studenou vodou tak, aby byla ponořená, lehce osolíme, přivedeme k varu a když se začnou vařit, stáhneme plamen a udržujeme na bodu varu přibližně hodinu (připravíme si zkrátka vývar). Z hotového vývaru vyjmeme maso, odložíme ho stranou a když trochu prochladne, obereme maso z kostí. V jiném hrnci se silným dnem osmažíme na zbytku sádla nadrobno nakrájenou cibulku. Přisypeme mletou papriku, krátce ji orestujeme (opravdu krátce, nesmí zhořknout), aby se rozvoněla a základ zalijeme vývarem z kuřecích stehen. Zahustíme ho jíškou, kterou si připravíme z másla a mouky a minimálně deset minut provaříme. Obsah hrnce poté rozmixujeme tyčovým mixérem na jemno (případně propasírujeme, ale je také možné nechat cibulku v celku), přilijeme smetanu, opepříme, v případě potřeby dosolíme a přidáme obrané maso. Krátce provaříme a můžeme podávat. S knedlíkem houskovým, s rýží, s bramborem nebo s těstovinami.






Žádné komentáře:

Okomentovat