čtvrtek 8. května 2014

TVAROHOVÉ KOLÁČE


Můj muž odjížděl na chalupu a já mu chtěla něco upéct sebou. Původně jsem měla v plánu buchty, ale nebylo mi dvakrát nejlépe, takže jsem zvolila o něco jednodušší možnost - koláče. Sobecky jsem je udělala všechny s tvarohem, protože tvarohové cokoli miluji, což ti ostatní, kteří pečou pro mě, poslední dobou vytrvale ignorují. :-) Také jsem do nich sobecky nedala rozinky, protože je nesnáším, ale kousky jahod a rybízu. Sobectví se mi ovšem vymstilo, protože jsem momentálně zdravotně nezpůsobilá baštit koláče, takže těch osm skvělých tvarohových koláčků bez rozinek, které neputovaly do Bechyně, se tady na mě šklebí a vysmívá se mi. :-) Asi to tak je, že čekají na nějakou nesobeckou návštěvu. :-) Ochutnat je a posoudit, jestli jsou dobré, nemůžu, ale podle vůně jsou k nakousnutí. Takže recept:


Suroviny:

300 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
90 g krupicového cukru
30 g droždí
100 g másla
lžička soli
200 ml mléka
1 celé vejce
Na tvarohovou náplň si připravíme 2 měkké tvarohy (volíme raději kostku než vaničku, je tužší), 2 - 3 žloutky, moučkový cukr podle chuti, vanilku.

Postup:

Droždí třeme se lžičkou cukru tak dlouho, dokud není tekuté. Zalijeme ho troškou vlažného mléka, zaprášíme moukou a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Do mísy si mezitím odvážíme všechny sypké suroviny, které důkladně promícháme. Máslo rozpustíme společně s mlékem a necháme zchladnout tak, aby bylo pouze vlažné (horké by nám zabilo kvasinky). Když je kvásek hotový, smícháme všechny suroviny dohromady a zaděláme hladké a nelepivé těsto. Ručně to bude trvat nejméně 15 minut. Kynuté těsto je třeba při ručním zadělávání hníst vařečkou v jednom směru, přičemž ho při každém pohybu nadzvedáváme (aby se provzdušnilo), dokud se celé nespojí v hladký kompaktní bochánek. Mísu přiklopíme utěrkou a necháme těsto půl hodiny až hodinu zrát. Poté ho vyklopíme na pomoučněný vál, rozdělíme na stejně velké kousky a vytvarujeme z něj kuličky, které vyskládáme na plech dostatečně daleko od sebe, aby se koláče nespekly dohromady (mně jich vycházelo na plech šest). Plechy přiklopíme utěrkou a necháme při pokojové teplotě kynout tak dlouho, dokud nezdvojnásobí svůj objem. To může trvat až dvě hodiny. Po té době vytlačujeme do kuliček sklenicí nebo hrnkem s plochým dnem důlky. Není třeba se bát přitlačit, těsto pod náplní by mělo být hodně tenké, jen dáváme pozor, abychom ho dnem sklenice neprotrhli. Jestli je těsto správně vykynuté poznáme podle toho, že se při vytlačování důlku nevrací zpátky. Tvaroh smícháme se žloutky, cukrem a vanilkou (místo vanilky můžeme použít část vanilkového cukru) a plníme jím vytlačené důlky. Zdobíme rozinkami nebo jiným libovolným sušeným či čerstvým ovocem. Pečeme v troubě předehřáté na 160 stupňů tak dlouho, dokud okraje těsta nezezlátnou.



















Žádné komentáře:

Okomentovat