pondělí 4. září 2017

ŠVESTKOVÝ ROZCESTNÍK



Švestky. Švestky jsou téma. Mám je tedy podstatně radši, než třeba populární cukety (taky téma jak hrom), ale oproti cuketám je s nimi podstatně víc práce. V první řadě je potřeba je docela rychle zpracovat. Pár dní v chladnějším prostředí sice vydrží, ale na nějaké trvalejší skladování to není. Za druhé je s nimi stran vypeckovávání dost práce. Pokud tuhle činnost samozřejmě neberete jako formu relaxu. Já teda určitě ne. A za třetí (a to mi přijde nejpodstatnější) dozrávají zpravidla všechny najednou. A tím se to právě celé komplikuje. Všude jsou švestky. Na stromě, pod stromem (pokud zaspíte), ve sklepě, v lednici, v přepravkách, v košících, v mísách, v mrazáku (pokud nestíháte), v pupících (mňam a au).
Loni jsme měli švestky vpravdě luxusní, ze zahrady od Mužovo rodičů. Dozrálé tak akorát, sladké, a zdravé. Jestli měla červíka každá dvacátá! Hřích nevzít si je a ještě větší nezpracovat je. Jenže při tak obřím množství, které se v Jeskyni ocitlo, dá docela práci vymyslet, co s nimi. Letos bude podle všech předpovědí švestková sezóna slabší, ale hádám, že i tak se tenhle rozcestník neztratí.
Takže co všechno se s těmi zpropadenými švestkami dá dělat? 




První způsob, jak švestky uchovat na zimu, je zmrazení. Zmrazit je můžete buď celé i s peckou (např. do knedlíků), rozpůlené vypeckované (do koláčů), nebo ve formě pyré (tedy svařené a rozmixované). V prvních dvou případech se držte toho, že švestky po vytažení z mrazáku nechte jen povolit. Tak, aby šly před použitím pohodlně oddělit od sebe. Ovoce mražením mění konzistenci a jakmile rozmrzne úplně, rozbředne a špatně se s ním manipuluje. Já švestky mrazím po půlkách rovnou, ale můžete použít celkem vychytaný způsob, kdy je očištěné a vypeckované rozložíte na tácek, ten celý vložíte do mrazáku, a teprve až promrznou a ztuhnou, sesypete je do sáčku a uložíte natrvalo. Tenhle způsob využijete v případech, kdy potřebujete použít jen pár kousků - ovoce jde lépe oddělit, aniž byste ho museli nechat povolit. Švestky každopádně mrazte jen dobře vyzrálé a bez vad a skladujte je maximálně rok, od sezóny do sezóny (pro zachování plné kvality a chuti se doporučuje dokonce jen půl roku). Kyselé budou jinak ještě kyselejší. Sladké naopak chutnější. O dalších způsobech mrazení jednotlivých druhů ovoce se víc dočtete jinde (a vřele to doporučuju).

Švestky se dají docela efektivně usušit. Vlastníte-li sušičku, máte vyhráno. Ovoce se dá ovšem sušit i v troubě nebo na sluníčku. Přesný návod vám zodpovědně dát neumím, neb mám sušičku, ale podíváte-li se na internet, najdete postupů přehršel.








Švestky samozřejmě můžete zavařit. Já zavařuji ve vlastní šťávě. Jak na to, to se můžete dočíst TADY.












Když jsou švestky, musí být povidla. Naprosto obligátní záležitost. Bez nich by to nešlo. Důvod, proč švestky na světě jsou. :-) Někdo povidla peče. Já nejsem schopná dodržet pravidlo "nemíchat v průběhu pečení", a tak je vařím. Jak je vařím, na to se podívejte TADY.





Základ na omáčku. Jestli máte v oblibě kus dobré flákoty, zkuste si k ní někdy uvařit švestkovou omáčku. Hodí se i k uzenému, nebo třeba ke kachním prsům. Zavařit ji můžete samozřejmě už hotovou, dochucenou - to je na vás. Já ji uchovala jako neochucený protlak. Jeho výhodou je, že ho můžete použít podle potřeby klidně i na sladko (ke knedlíkům třebas). Vypeckované švestky na velmi mírném plameni rozvařte, zredukujte tekutiny na minimum, a poté je propasírujte. Horké je plňte do sklenic, které postavte na hlavičku, aby se chytlo víčko a protlak se nekazil. Pokud si chcete pasírování ušetřit, můžete švestky nejprve oloupat a poté je rovnou rozmixovat. Ovoce nasypte do vroucí vody a když začne pukat slupka, slijte je a prudce zchlaďte ve vodě ledové. Poté loupejte. 
Recept na kachní prsa s takovou jednou švestkovou omáčkou najdete TADY.






Jestli rádi mlsáte, uvařte si švestkovou nutellu. Nakyslé švestky a hořká čokoláda jsou super kombinace. Hodí se jak na lžičku, tak jako náplň do moučníků. Recept je TADY.













Švestková marmeláda nerovná se povidla! Víte, že ze švestek můžete připravit i víc než obstojnou marmeládu? A nebude chutnat jako povidla. Fakt. Schválně, koukněte TADY.











Pár švestek užijete i do pečeného čaje. Zkombinujte je třeba s hroznovým vínem a jedlý vánoční dárek máte hotový. Jak na takový pečený čaj, to se dočtete TADY.








Když máte hodně švestek, máte hodně pecek. Rozhodně je nevyhazujte! Kupte si pár litrů levného čistého alkoholu, nejlépe vodku, pecky omyjte (tedy zbavte je co nejvíc zbytků dužiny), zalijte je vodkou a nechte stát aspoň tři měsíce. Vzhledem k tomu, kdy mají švestky sezónu, slijete je akorát na Vánoce a budete mít vodku s přidanou hodnotou, která se zbarví do hněda a bude fantasticky vonět po oříšcích a mandlích. Do cukroví nebo místo rumu do čaje báječná náhrada!






Znáte ovocné kůže? Neznáte? Tak to byste je měli vyzkoušet. Uděláte si ze švestek pyré, rozetřete ho v tenké vrstvě na plech vyložený pečícím papírem a sušíte v troubě na nejnižší teplotu tak dlouho, dokud pyré "nezkožnatí" a nepůjde z papíru sloupnout a srolovat. Sušit můžete i na sluníčku a pokud jste vlastníkem sušičky, máte vyhráno úplně.











Kynutý švestkový koláč s drobenkou je stará dobrá klasika. Recept je na Popelčinu už dlouho a najdete ho TADY.












Jestli chcete vyzkoušet něco, co jste asi ještě nepekli, inspirujte se TADY a zkuste švestkance.













Švestky se s mákem velice důvěrně kamarádí, takže až upečete švestkance, můžete zkusit i zdravější, lehčí a navíc bezlepkovou variantu, a upéct si makový koláč bez mouky. Recept je TADY.





Švestky jsou jako rostlé k tomu, aby se z nich vařila sladká jídla. Uvařte si klasiku, ovocné knedle. Z tvarohového, děsně jednoduchého těsta. Recept je TADY









Chutney je druh pikantní (často velmi ostré) omáčky, používané především v indické kuchyni. Slouží k dochucování v podstatě jakéhokoliv jídla. V našich podmínkách se často používá k pečeným, či grilovaným masům Na Popelčinu je už chutney cuketové, chcete-li, koukněte. Recept na švestkové s chilli a pepřem, najdete TADY.






Sirup, šťáva, říkejme tomu, jak chcete. Zbytky z pasírování můžete použít třebas na výše zmiňované ovocné kůže, nebo je klidně přidat do omáčky nebo marmelády. Jak je libo. Recept je úplně jednoduchý. Na 1 kg švestkové šťávy si nachystejte 500 g cukru a lžičku kyseliny citronové. Šťávu získáte z vypeckovaných a povařených švestek - ty slijte přes jemný cedník nebo plátno, nechte důkladně vykapat, přidejte cukr, kyselinu citronovou a šťávu přelijte do čistých lahví nebo sklenic. Cukr nešiďte. Jednak je to právě on, který vám zajistí sirupovou konzistenci, druhak zastupuje funkci konzervantu, neboť kyselina citronová není samospásná.



Receptů, klasických i netradičních, je samozřejmě velká spousta. Já jich zatím víc nezvládla, ale takhle namátkou můžu zmínit i (zcela obligátní, možná ještě obligátnější než povidla) slivovici. Nejen z pecek, ale i z dužiny se dá vyrobit obstojný likér. Zkušení fajnšmekři by jistě zvládli i víno. Pak jsou tu klasické staročeské recepty, jako plíčky v černé omáčce (na ty se chystám co nevidět), nebo kapr na černo. Švestky zabalíte v podstatě do jakýchkoliv knedlíků, tvarohových, bramborových i kynutých. Lze s nimi upéct každý sladký koláč, bábovku, bublaninu. Sušené švestky můžete zkusit přidat i do domácích chlebů. Vhodné jsou nejen ve formě omáček, ale i jako nádivky do různých druhů mas. Hodí se do paštik i na paštiky. Každá návštěva ocení chuťovku ve formě sušené švestky zabalené v plátku dobré slaniny. Když budete chtít být kreativní a potěšit svoje děti, můžete jim udělat i domácí želé bonbóny.
A třeba to sem jednou všechno dopíšu. :-) A nebo byste to sem mohli dopsat vy, to by se mně líbilo ještě víc. :-)
Veselé švestkování!

















Žádné komentáře:

Okomentovat