pondělí 16. března 2015

MŘÍŽKOVÝ LINECKÝ KOLÁČ S TVAROHEM

aneb Pečeme každý týden na přání. :-)


Suroviny:

600 g polohrubé mouky (na dvě koláčové formy nebo jeden plech)
150 g moučkového cukru
2 lžíce vanilkového cukru (jak na domácí se můžete podívat TADY)
1 prášek do pečiva
2 lžičky mleté citronové kúry, špetka kurkumy
250 g másla
3 celá vejce

500 g plnotučného tvarohu (2 vaničky)
marmeláda podle chuti
(případně cukr na doslazení tvarohu a nebo žloutek na spojení, já ale obojí tentokrát vynechávám - v kombinaci s marmeládou je koláč sladký až až a žloutek mi nepřijde potřebný)

Postup:

Sypké suroviny promícháme zvlášť v míse. Přidáme změklé máslo a vejce a rukou důkladně propracujeme v hladké těsto, které necháme minimálně hodinu odležet (ale čekání přes noc v lednici mu také udělá dobře). Těsto rozdělíme podle formy na dva až čtyři díly - vždy jeden větší na spodek a druhý menší na mřížky. Větší část těsta buď rozválíme a přeneseme do formy nebo ho do ní natlačíme (těsto je tvárné, jde to dobře) a po okrajích vytvoříme zvýšený okraj. Přímo na těsto namažeme vrstvu marmelády na kterou rozprostřeme tvaroh. Z těsta vyválíme tenké nudličky, kterými poklademe vršek koláče.* Pečeme v troubě rozehřáté na 170 stupňů do zlatova. Krájíme po vychladnutí, kdy tvaroh, který během pečení vyběhne, zase klesne.

* Nudličky se při pečení trochu smrsknou, tak s tím počítejte, udělejte je o fous delší a po stranách přimáčkněte ke zbývajícímu těstu.














Žádné komentáře:

Okomentovat