sobota 20. prosince 2014

VÁNOČKA


Letos jsem na ní hrdá. První předloňské pečení dopadlo monstrózně a to především proto, že jsem slepě uposlechla receptu a rozdrobila do těsta celou kostku droždí. Vánočka by byla hezoučká, kdyby nepřetekla přes dva okraje plechu až na mřížku v troubě a nepřipekla se k jejím stěnám. :-) Vloni jsem ji zas pekla na poslední chvíli a nestihli jsme jí ani sníst, natož abych ji já vyfotila. Tak letos, konečně, z jedné dávky dvě menší krásky (půlila jsem je, na jeden plech byla původní jedna moc dlouhá). A nebýt toho, že jsem spodní část ze čtyř pruhů motala snad půl hodiny a přibližně stejně času jsem věnovala přepočítávání 3/16 litru mléka na mililitry (bez výsledku), mělo by pečení víc než hladký průběh. Recept je opět z babiččiny kuchařky a je báječný. Těsto se krásně zadělávalo, krásně nelepivě se s ním pracovalo a kynulo víc než uspokojivě.



Suroviny:


500 g polohrubé mouky
80 g moučkového cukru
5 g soli
trochu citronové kůry (lžička sušené mleté)
lžička pečícího prášku (tedy prášku do pečení)
30 g kvasnic (tedy droždí)
100 g másla
2 žloutky
přibližně 200 ml mléka (v receptu uvedeno jako 3/16 litru, s pomocí přepočteno na 0,188 ml :-) )
50 g rozinek
30 g mandlí (zadělávala jsem mandle i do těsta, takže jsem použila zhruba dvojitou dávku)
1 vejce na potření
30 g citronátu (ten nemám a pokud stejně jako já netušíte, co to ten citronát je, můžete pro objasnění kouknout třeba SEM)

Postup:

Rozdrobené droždí zasypeme lžičkou cukru a třeme tak dlouho, dokud se nerozpustí. Přidáme lžíci mouky, trochu mléka, umícháme v řídké těstíčko a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Zbylé mléko zahřejeme a rozpustíme v něm máslo, odložíme stranou a necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Všechny suché suroviny důkladně promícháme v míse, uprostřed uděláme důlek a do důlku dáme kvásek, oba žloutky a vlahé máslo. Vařečkou zaděláme těsto, které poté přendáme na vál a propracujeme ho rukama (jde to snadno, je krásně vláčné a nelepí). Zakryjeme ho mísou nebo potravinovou fólií a necháme ho při pokojové teplotě kynout tak dlouho, dokud jednou neznásobí svůj objem. Poté ho novým propracováním srazíme a necháme opět vykynout. Postup opakujeme ještě jednou. Těsto rozdělíme na devět stejně velkých kousků, ze kterých vyválíme stejně dlouhé prameny. První patro splétáme ze čtyř pramenů, druhé ze tří a poslední patro vytvoříme stočením dvou pramenů. Jednotlivá patra přikryjeme a necháme je opět vykynout na dvojnásobnou velikost. Tím, že vykynou zvlášť, si pomůžeme k tomu, aby se nám při pečení vánočka nesesunula. Po vykynutí přesuneme spodní patro na plech vyložený pečícím papírem a po celé délce do něj hřbetem ruky vytlačíme hlubokou rýhu. Do té umístíme druhé patro, které vytlačíme stejným způsobem a připravíme tak důlek pro třetí patro (jednotlivá patra mezi sebou ještě můžeme pro jistotu potřít rozšlehaným vejcem). Okraje druhého a třetího patra po stranách přehneme a založíme dospod vánočky. Celou vánočku necháme (opět přikrytou) ještě nějakou dobu kynout. Pak ji potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a pečeme v předem rozehřáté troubě přibližně 10 minut na prudší teplotu (cca 200 stupňů), pak teplotu snížíme a dalších 30 - 40 minut dopékáme. Pokud vánočka na povrchu zlátne příliš rychle, přikryjeme ji alobalem.




























Žádné komentáře:

Okomentovat