neděle 3. srpna 2014

BRAMBORAČKA

Bramboračka, to je taková klasika, že ji umí snad skoro každý a málo komu nechutná - snad jen těm, co nejedí houby. Jenže bramboračka bez hub snad ani není bramboračka. Proto mě překvapilo (když jsem si jen tak ze zvědavosti projížděla bramboračkové recepty), že i bez hub se vaří. Co bez hub, dokonce bez majoránky! Tak nevím, ale bez těchto dvou ingrediencí si tuhle vynikající polévku nedovedu představit - stejně jako bez česneku a zeleniny.
U bramboračky volím opačný postup než u ostatních polévek - totiž nedělám jíšku hned na začátku rovnou v jednom hrnci. Mám totiž bramboračku ráda hustou tak, že v ní stojí lžíce a tak trocha jíšky ze začátku mi tak dobrou službu neudělá (když jí dělám větší množství, už se mi v ní často nadělají hrudky). Zkoušela jsem do zavařené polévky přidat i jíšku už hotovou, umíchanou vedle, ale taky to nebylo ono. Vzhledem k tomu, že ze začátku nejprve důkladně smažím cibulku a zeleninu, zdálo se mi, že do polévky s jíškou dodatečně přišlo zbytečně moc tuku, který už v ní být nemusel. Rozkvrdlám tak jenom dostatečné množství hladké mouky ve studené vodě, vmíchám do polévky a důkladně provařím (mouku je třeba vařit minimálně 15, spíš 20 minut). No, a když použiji dostatečné množství brambor, zeleniny a hub (a jakože jó), stojí lžíce v pozoru jako vojáček. :-) Takovou bramboračku můžete s klidem podávat i jako hlavní jídlo, jak je sytá. Nejlíp samozřejmě chutná s čerstvým chlebem.




Suroviny:

3 hrsti sušených hub
5 větších brambor
2 cibule
3 stroužky česneku
směs zeleniny na polévku (používám domácí zamraženou směs – mrkev, celer, petržel, kedluben, kapusta, květák, brokolice a vůbec co je zrovna při zpracovávání po ruce, nebo jen základní zeleninu – mrkev, celer, petržel)
silnější plátek másla
mouka
pepř, sůl, mletý kmín, majoránka, petržel, celerová nať, pažitka



Postup:

Houby namočíme cca hodinu předem do vlažné vody. V hrnci na másle zesklovatíme nadrobno nakrájenou cibuli. Přisypeme kmín a zeleninu. Restujeme tak dlouho, dokud zelenina nezezlátne. Pak prolisujeme česnek, ještě ho krátce orestujeme, osolíme a opepříme a základ zalijeme vodou nebo vývarem. Přidáme na kostičky nakrájené brambory, namočené houby i s vodou a přivedeme k varu. Chceme-li polévku zahustit, přidáme mouku rozkvrdlanou ve vodě, rozmícháme a necháme alespoň 20 minut provařit. Ke konci přidáme také promnutou majoránku a ostatní zelené bylinky.










Žádné komentáře:

Okomentovat