neděle 27. dubna 2014

HRUŠKOVÁ BUCHTA S JOGURTEM


Nakoupila jsem tuhle hromadu hrušek, že jako zkusím upéct obrácený hruškový koláč. Zkusila jsem, ale někde jsem nejspíš udělala fatální technologickou chybu. :-) To za prvé, protože se celý koláč po vyklopení v podstatě úplně roztekl. Za druhé byl kvůli karamelu příšerně sladký, opravdu strašně, což doopravdy nemusím, takže se do budoucna ještě rozmyslím, jestli ho vezmu na milost a vyzkouším ho znovu. Nejlepší by bylo, kdybyste mi ho někdo upekli a já si ho mohla nejdřív ochutnat. Hm?

Hrušky jsem ale potřebovala spotřebovat, takže jsem projela internet a zvolila méně sofistikovanou podobu obráceného hruškového koláče - či spíše buchty. Recept jsem si upravila do pusy a přepočítala na svojí novou hruštičkovou zapékací formu. Objevila jsem ji tuhle v jednom řeznictví na Břevnově, kam jsem náhodou zaskočila pro kousek šunky. Jestli jsem to správně pochopila, řeznictví v takových formách dováží paštiky a nevyužité je pak za babku prodává. Za 50 Kč jsem ji tam nemohla nechat a hnedka jsem jí pořídila i jablíčkovou sestřičku (jestli to moje kramaření takhle bude pokračovat dál, nevím, kam se vejdu). Tak kdybyste po ní toužili také, zaskočte do břevnovské Patočkovy ulice, řeznictví se nachází vlevo ze směru od Hradčanské, kousek nad zastávkou Kajetánka ve směru jízdy. Formu jsem nevymazávala ani nevysypávala, stačilo jednou objet ji kolem dokola nožem, ale kdybyste to přece jen někdo chtěli udělat, stačí vymazat pouze její strany. Na spodní část pustí hrušky vodu, takže by se připéct neměly.

No a byla z toho nakonec buchta tak dobrá a voňavá, že během chvilky skoro úplně zmizela. Juch!


Suroviny:

4 hrušky
230 g polohrubé mouky
130 g cukru krupice
2 lžíce vanilkového cukru (jak si vyrobit domácí se můžete podívat TADY)
polovina prášku do pečiva
60 g másla
200 g bílého tučného jogurtu
2 celá vejce
1 citron
vrchovatou lžičku mleté skořice, rovnou lžičku mletého anýzu

Postup:


Hrušky zbavíme jadřinců a nakrájíme na větší kousky. Máme-li ovoce s nepěknou slupkou, oloupeme ji (osobně bych se přimlouvala za její ponechání, pokud je dobrá). V misce je pokapeme citronovou šťávou, smícháme se skořicí a anýzem a necháme odpočívat stranou. 









Mezitím si odvážíme suroviny a ty sypké promícháme společně v míse. Pak přidáme jogurt, vejce a rozpuštěné a prochladlé máslo a všechno dohromady umícháme v řídké těsto. 











Nakrájené hrušky necháme trochu okapat a vložíme je na dno koláčové formy (ideálně v jedné vrstvě). 













Na ně nalijeme těsto a rovnoměrně rozetřeme. Pečeme v předem rozehřáté troubě na střední teplotu do té doby, dokud na špejli neulpívá žádné těsto. Pak formu s buchtou vyndáme a těsto po stranách formy objedeme nožem. Ještě teplou buchtu překlopíme opatrně na talíř (kdo si na to netroufá, lze ji normálně porcovat přímo ve formě).







Žádné komentáře:

Okomentovat