Nakoupila jsem tuhle hromadu hrušek, že jako zkusím upéct obrácený hruškový koláč. Zkusila jsem, ale někde jsem nejspíš udělala fatální technologickou chybu. :-) To za prvé, protože se celý koláč po vyklopení v podstatě úplně roztekl. Za druhé byl kvůli karamelu příšerně sladký, opravdu strašně, což doopravdy nemusím, takže se do budoucna ještě rozmyslím, jestli ho vezmu na milost a vyzkouším ho znovu. Nejlepší by bylo, kdybyste mi ho někdo upekli a já si ho mohla nejdřív ochutnat. Hm?
No a byla z toho nakonec buchta tak dobrá a voňavá, že během chvilky skoro úplně zmizela. Juch!
Suroviny:
4 hrušky
230 g polohrubé mouky
130 g cukru krupice
2 lžíce vanilkového cukru (jak si vyrobit domácí se můžete podívat TADY)
polovina prášku do pečiva
60 g másla
200 g bílého tučného jogurtu
2 celá vejce
1 citron
vrchovatou lžičku mleté skořice, rovnou lžičku mletého anýzu
Postup:
Hrušky zbavíme jadřinců a nakrájíme na větší kousky. Máme-li ovoce s nepěknou slupkou, oloupeme ji (osobně bych se přimlouvala za její ponechání, pokud je dobrá). V misce je pokapeme citronovou šťávou, smícháme se skořicí a anýzem a necháme odpočívat stranou.
Mezitím si odvážíme suroviny a ty sypké promícháme společně v míse. Pak přidáme jogurt, vejce a rozpuštěné a prochladlé máslo a všechno dohromady umícháme v řídké těsto.
Nakrájené hrušky necháme trochu okapat a vložíme je na dno koláčové formy (ideálně v jedné vrstvě).
Na ně nalijeme těsto a rovnoměrně rozetřeme. Pečeme v předem rozehřáté troubě na střední teplotu do té doby, dokud na špejli neulpívá žádné těsto. Pak formu s buchtou vyndáme a těsto po stranách formy objedeme nožem. Ještě teplou buchtu překlopíme opatrně na talíř (kdo si na to netroufá, lze ji normálně porcovat přímo ve formě).
Žádné komentáře:
Okomentovat