pátek 26. září 2014

HOUBOVÝ GULÁŠ


To jsem takhle uvařila vynikající houbový guláš. I poctivý houskový knedlík jsem udělala, aby to jako všechno bylo v pořádku. A stejně přišla hnedka po první lžíci překvapená (a taková trošku vyčítavá) poptávka po mase. :-)) No jasně, že jsem tam mohla dát maso. Ale to by pak už nebyl houbový guláš, to by byl guláš s houbami. :-) Ale já se držela a nedala tam tentokrát ani slaninu!



Na houbový guláš můžete použít i houby větší, odrostlejší a měkčí (na rozdíl třeba od nakládání do octa, které si naopak žádá hub menších - a když ne menších, tak aspoň těch tvrdších). Vyplatí se použít co nejvíce druhů, aby byla chuť pestrá. Houby si nakrájejte na větší kusy tak, aby byly v guláši vidět - nezapomeňte, že svařením ztratí minimálně na polovině svého objemu. No, a pak už si stačí vybrat ingredience podle sebe, svých chutí a možností. Jen prosím vás, zapomeňte na vegetu a masox! Chuť hub je přece sama o sobě dokonalá.
Takže tady je guláš tak, jak jsem ho uvařila já (a že to byla lahoda, i bez masa).


Suroviny:

houby (za mě platí čím více hub, tím více chuti)
5 větších rajčat
4 větší papriky (když jsou půl napůl sladké a pálivé, jedině dobře)
4 větší cibule (cibule je absolutní základ naší kuchyně, je všem a je jí spousta - pokud se jednou (velice nepravděpodobně) přijde na to, že cibule škodí lidskému zdraví, budeme nejspíš první, kdo na ni pomře :-))
3 lžíce sádla
trochu hladké mouky / jíšky
100 ml smetany
3 stroužky česneku
pepř, sůl, mletý kmín, mletá paprika (pálivá či sladká), majoránka, tymián (toho všeho podle chuti a uvážení)


Postup:

Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme ji na rozpáleném sádle dozlatova. Přisypeme kmín, papriku a přidáme prolisovaný česnek. Krátce orestujeme, aby se všechno pěkně rozvonělo a přihodíme houby, které restujeme tak dlouho, dokud nezačnou pouštět vodu a neztratí trochu na objemu. Poté přihodíme na větší kusy nakrájenou papriku. Opět nějakou dobu restujeme a teprve potom přidáme na kostky nakrájená rajčata (já je neloupu, ale je to čistě individuální). Základ zalijeme vodou (nebo vývarem, kdyby nám tam ta kostka přece jen moc chyběla), osolíme, opepříme, přidáme tymián a dusíme na mírném ohni 40 minut, aby zelenina pořádně změkla. Pokud chceme guláš zahustit, přidáme jíšku, nebo ve smetaně rozkvrdláme trochu mouky a v guláši ji ještě minimálně 20 minut provaříme. Pokud ne, přidáme smetanu samotnou. Teprve ke konci přisypeme majoránku. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo čerstvým chlebem. A i houbový guláš je stejně jako všechny ostatní guláše lepší odleželý.



























Žádné komentáře:

Okomentovat