pondělí 24. března 2014

CHLEBOVÁ POLÉVKA


Omylem jste koupili o kus chleba navíc, nebo vám ho prostě jenom spousta zbyla? Uvařte si chlebovou polévku. Pár krajíců na ní padne, a ze zbytku se vždycky dá udělat topinková klasika. A nebojte se, není to jako s tou pověstnou sekyrkovou (kterou já ovšem znám z dětství jako topůrkovou). Chlebová polévka je náhodou náramně dobrá. Rovnou ovšem zapomeňte na smrtelnou kombinaci bujón - vegeta. Použijte vývar  (pokud nemáte, stejně bujón radši oželte) a dobré koření a budete překvapeni!

I když sekyrková polévka mě přece jen trochu překvapila. :-) Po zadání do vyhledávače by se několik receptů našlo (chtěla jsem si ověřit, jak je to s tím topůrkem). Po bližším zkoumání jsem ovšem zjistila, že je to víceméně jeden recept, kopírovaný do různých e-kuchařek. Podívat se můžete třeba TADY. O něco nápaditější byli TADY. Stejně jsou ale všechny recepty jalové a rozhodně mě nepřesvědčily o tom, že musím "sekyrkovou" nutně vyzkoušet. :-) Takže to berte s rezervou a tady je recept na chlebovku:

Suroviny:

8 tenčích plátků starého chleba
3 lžíce másla
1 velká cibule
3 stroužky česneku
1 celé vejce
vývar
pepř, sůl, lžička mletého tymiánu, lžička majoránky, lžička drceného kmínu, půl lžičky mleté papriky, půl lžičky mletého zázvoru

Postup:

Cibuli nakrájíme nadrobno a v hrnci osmažíme na polovině rozpáleného másla. Přisypeme kmín a papriku, krátce zarestujeme a zalijeme vývarem. Přidáme na drobné kostičky nakrájený a na zbytku másla opečený chléb (tento krok lze samozřejmě vynechat, ale osmažení dá polévce více chuti), česnek, pepř, tymián a zázvor a vaříme na mírném ohni, dokud se chléb nerozvaří. Poté přidáme majoránku, dosolíme a lehce vmícháme rozkvrdlané vejce. Už nevaříme. Kdo nemá dost, může polévku podávat s chlebovými krutony, posypanou strouhaným sýrem, a nebo ještě lépe s na plátky nakrájenou a opečenou slaninou. Slaninu můžete přidat i přímo do polévky, stejně jako např. kořenovou zeleninu (v takovém případě zeleninu osmažíme s cibulí předtím, než přilijeme vývar, slaninu přidáváme až před dokončením). Polévku je také možné zjemnit smetanou nebo mlékem. Způsobů, jak chlebovou polévku připravit, je zkrátka mnoho, výše uvedený postup je pouze základní variantou. Tak zkoušejte a najděte si tu svoji.

Dobrou chuť!




1 komentář:

  1. Tak když se podívám na naše zásoby chleba, tak ve středu zkouším tvůj recept. Dík za typ ;-)

    OdpovědětVymazat