sobota 20. května 2017

VEPŘOVÁ PANENKA VE SLANINĚ SE ŽAMPIONY

Vepřová panenka ve slanině je už takový evergreen a sázka na jistotu. V restauraci ji pravděpodobně potkáte nejčastěji připravenou se zelenými fazolkovými lusky, nebo s gratinovanými bramborami. Udělat ji je tak báječně snadné, že to zvládne každý. Ať už ve slanině, nebo bez. Tím úplně nejzákladnějším předpokladem k tomu, abyste si doopravdy pochutnali, je jedna jednoduchá věc. Totiž udělat ji tak akorát, aby nebyla vysušená (suchá panenka, jistá kulinářská smrt), ale zároveň ani krvavá. Zkrátka hezky pěkně dorůžova. Pokud děláte panenku poprvé a chcete si vyzkoušet, co tohle maso vlastně umí a jak chutná, zapomeňte protentokrát na všechno koření a vezměte si k ruce jen sůl a pepř. Budete-li maso balit do slaniny, kupte si jí raději víc, aby vám vystačila. Taky si dejte záležet na jejím výběru - hledejte radši plátky delší, celistvé a spíš tenčí než silnější, jinak se vám panenka svlékne, ještě než ji dopravíte na pánev. Pomoct si při tom balení můžete i párátkem nebo jehlou na špízky. Při té druhé možnosti si dejte pozor abyste si kovem nepoškrabali pánev. Panenka se na vás ale nebude zlobit, když to zvládnete bez těhlech pomocníků - je to maso, které si nezaslouží propichovat. :-) Zásadně do ní nepíchejte během pečení, jinak vám vyteče všechna šťáva. Když chcete mít maso tak akorát, musíte se prostě spolehnout na doporučenou dobu pečení, případně na vlastní zkušenosti s konkrétní troubou. Pamatujte - dopéct se dá přinejhorším vždycky, s tou vysušenou už nic neuděláte. Jídlo je to určené k rychlé spotřebě. Určitě nedoporučuju schovávat ho do dalšího dne - maso pečené dorůžova není důkladně tepelně zpracované.


Suroviny:

vepřová panenka o váze 400 - 500 g
cca 200 g slaniny
pepř, sůl
14 menších žampionů
plátek másla

Postup:

Maso osušíme, dobře ho osolíme a opepříme podle chuti. Poté ho zabalíme do slaniny. Nejjednodušší je, když plátky slaniny vyrovnáme na prkénko tak, aby se částečně překrývaly, poté na ně panenku položíme a pevně zavineme. Maso i se slaninou zatáhneme na dobře rozpálené pánvi, přičemž začneme slaninovým spojem dolů. Tím se výrazně eliminuje možnost, že se panenka ze slaniny vybalí. Při opékání ze všech stran ji otáčíme vždycky ve směru zavinutí slaniny. I to pomůže k tomu, aby zůstala zabalená. Maso poté přendáme do pekáčku, případně ho dáme do trouby rozehřáté na 170 stupňů i s pánví, pokud máme nějakou, která se k tomu hodí, a pečeme přibližně 25 - 30 minut podle síly špalíku. Hotovou panenku necháme ještě chvíli odpočívat, poté ji šikmo rozkrojíme a můžeme podávat.
Žampiony očistíme a krátce je osmahneme na pánvi s trochou másla. Lehce osolíme a přidáme na talíř.



Žádné komentáře:

Okomentovat