čtvrtek 23. října 2014

KUŘECÍ ZELENINOVÁ ČÍNA

Nevíte coby? Udělejte si rychlou domácí čínu. Potřebujete jen dobře rozpálenou pánev (nejlíp samozřejmě wok) a kvalitní sójovou omáčku (na mojí oblíbenou se podívejte ZDE). No a také kus kuřecího masa a nějakou zeleninu. Není jí třeba moc, já na čínu dokonce občas použiji jen zeleninu základní (mrkev, celer, petržel) a cibuli. Klidně bez masa. A tyhle čtyři suroviny (společně s kořením, sójovkou a bramborovým škrobem) mám doma vždycky a bohatě si s nimi vystačím.


Suroviny:

2 kuřecí prsa
1 velká cibule
2 střední mrkve
1 větší petržel
kus celeru
polovina pórku + jakákoliv další libovolná zelenina podle výběru
1 lžíce bramborového škrobu
2 lžíce oleje
pepř, sójová omáčka
přibližně dvě lžičky koření na čínu podle možností, buď směs nebo jednotlivě (paprika, chilli, pískavice, česnek, bazalka, koriandr, muškátový ořech, kurkuma, hořčice, zázvor, bobkový list ...), které lze doplnit nějakým ostřejším karí (a nebo použít právě jen oblíbené karí)

Postup:

Olej v pánvi rozpálíme na vysokou teplotu a osmažíme na něm pokrájenou cibuli (není třeba, aby byla úplně nadrobno). K zesklovatělé cibuli přihodíme na kostičky nebo tenké nudličky nakrájenou zeleninu a také ji osmažíme. Teprve poté přidáme na kousky nakrájené kuřecí maso a za občasného proházení zprudka smažíme tak dlouho, dokud se nezatáhne. Základ opepříme, okořeníme a zalijeme sójovou omáčkou (nesolíme, omáčka je slaná dost, přidáváme postupně podle chuti). Stáhneme plamen na nižší teplotu a všechno společně opékáme tak dlouho, dokud zelenina nezměkne tak akorát na zkus. V malém množství vody důkladně rozmícháme bramborový škrob, přilijeme ho do pánve a za stálého míchání 5 minut provaříme. Podáváme s oblíbenými nudlemi nebo s dušenou rýží.









Žádné komentáře:

Okomentovat