neděle 6. srpna 2017

KACHNÍ PRSA SE ŠVESTKOVOU OMÁČKOU A SMAŽENOU BRAMBOROVOU KAŠÍ


Tahle kachní prsa nejsou žádná extra dietářská záležitost, především proto, že v mojí verzi využijete všechen tuk, který se z nich vypeče. Nikde ovšem není psáno, že ho nemůžete část slít. Pustíte-li se navíc stejně jako já do smažené bramborové kaše, bez sádla se neobejdete - tyhle placky smažené na oleji stojí za prd, zkoušela jsem to. Je to na vás. Kaši můžete i upéct v troubě - jak na to, to vám zodpovědně neporadím, poněvadž jsem to ještě nezkoušela. Zato vám můžu zodpovědně napsat, že si vystačíte klidně i s obyčejnou kaší, šťouchanými bramborami, nebo neobyčejnými domácími bramborovými noky. A proč smažená bramborová kaše a ne klasická?
Můj Muž jí moc nefandí. Pokud jste stejného názoru jako on, a kaše se vzdát nechcete, můžete ji teda pro změnu zkusit dokončit na pánvi. Kaši uvařte hustější, s minimem mléka, a podle potřeby do ní zašlehejte 2 - 6 lžic dětské krupičky. Správnou konzistenci poznáte zkušebním osmahnutím - pokud se vám na pánvi placka nerozpadne a půjde pohodlně obrátit, jste tam, kde potřebujete být. Vytvoříte si vlastně takové malé škubánky, jen to mléko v nich bude cítit a budou mnohem nadýchanější. Já do kaše přidala mimo mléka i posekaný rozmarýn a osmahnutou cibulku.




Suroviny:

kachní prsa s kůží
sklenice švestkového základu na omáčku, případně povidel (250 ml), a nebo cca 10 dobře vyzrálých a měkkých čerstvých švestek
200 ml portského vína
1 velká cibule
1 malý stroužek česneku
kůra z poloviny citronu
balzamiková redukce nebo balzamikový ocet (podle chuti)
pepř, sůl

Postup:

Kachní prsa omyjeme, osušíme a kůži ostrým nožem nařežeme do mřížky. Na dobře rozpálené pánvi je z obou stran opečeme přibližně 5 minut - nejprve kůží dolů, ta pustí dostatečné množství tuku, a prsa se nepřipálí. Takto předpřipravená prsa odložíme do pekáčku a ve vhodnou dobu je v troubě rozehřáté na 200 stupňů po dobu 7 - 10 minut dopečeme - tak, aby šly rovnou z trouby na talíř, tedy poté, co máme připravenou omáčku i přílohu. Ve vypečeném tuku osmahneme dohněda nadrobno nakrájenou cibuli. Poté krátce zarestujeme nasekaný česnek, základ zalijeme portským vínem a necháme ho odvařit. Přidáme na jemno nastrouhanou citronovou kúru, povidla (švestkový základ nebo pokrájené švestky) a vaříme na mírném ohni tak dlouho, dokud se nedobereme požadované omáčkové konzistence. Hotovou omáčku podle potřeby osolíme, a dochutíme čerstvě mletým pepřem a balzamikem. Po odstavení do ní vmícháme plátek másla. Podáváme třeba s bramborovou kaší.





Žádné komentáře:

Okomentovat