sobota 12. března 2016

ZÁVIN Z KYNUTÉHO TĚSTA S TŘEŠNĚMI A MANDLEMI

a s mákem, poněvadž třešní bylo málo.

Dlouho jsme si neupekli nic sladkého. Je to tím, že tomu pečení v poslední době moc nedám. Nějak mě to dočasně omrzelo. A když mě omrzí něco dělat, na nějakou dobu toho nechám, abych si to úplně nezprotivila (což je mimochodem docela fajn systém, občas ho vyzkoušejte). Pravda ale je, že už by to vážně nějakou tu sladkost chtělo, a tak jsem se zase jednou nadchla. Jak jinak než v noci a kdy jindy, než když byla potřeba udělat hromada jiných důležitějších věcí, které jsem mimochodem poctivě udělala hned po pečení. Nejspíš následkem toho tu teď sedím jak pimák nad hrncem kafe a přemýšlím, jestli nezaspat odpoledne. Z původního pečení pro pečení se ovšem navzdory tomu stala docela fajn zábava a tak mám nakonec docela radost.
Z uvedené dávky umotáte dva opravdu poctivé záviny, s tím je třeba počítat a zařídit si dostatečný odbyt (rozumějte dost strávníků). V opačném případě zadělejte raději jen z poloviční dávky. Těsto se nevyznačuje žádnou velkou křehkostí, je spíš hutnější a buchtovitější, ale moc hezky se s ním pracuje, nelepí a při vyvalování se netrhá. S nádivkou to příliš nepřehánějte, při pečení se rozpíná a záviny mají tendenci praskat.


Suroviny:

Těsto:

500 g polohrubé mouky
70 g cukru krupice
250 ml mléka
70 g másla
1 celé vejce (žloutek do těsta, bílek na potření)
25 g čerstvého droždí
půl lžičky soli

Náplň:

přibližně 400 ml vypeckovaných třešní
200 ml vody
150 g mandlí
1 lžíce vanilkového extraktu
2 lžíce vanilkového pudinku
cukr podle chuti

Postup:

Třešně vysypeme do hrnce, podlijeme polovinou vody, přidáme extrakt a osladíme je podle chuti. Krátce je povaříme a poté vmícháme druhou polovinu vody, ve které jsme rozmíchali pudinkový prášek. Vaříme za stálého míchání přibližně minutu, dokud pudink nezhoustne. Poté přidáme na hrubo nasekané mandle a za občasné promíchání necháme náplň vychladnout. 
Droždí utřeme se lžičkou cukru do tekuta, přidáme lžičku mouky, trochu mléka a necháme na teplém místě vzejít kvásek.  Máslo rozehřejeme v mléce, necháme zchladnout a potom v něm rozkvrdláme žloutek. Sypké suroviny proházíme společně v míse, přidáme kvásek, vlažné mléko a vypracujeme tužší nelepivé těsto, které necháme přibližně hodinu odpočívat a nakynout. Poté ho rozdělíme na dvě části a z každé vyválíme tenký plát. Pokud se těsto během vyvalování lepí, můžeme ho lehce podsypávat, ale u správně zpracovaného těsta by to nemělo být potřeba. Na každý plát těsta rozprostřeme náplň podle chuti, stočíme tak, aby byl okraj těsta vespod a dospod založíme i oba okraje. Záviny přemístíme na vymazaný plech a necháme přibližně půl hodiny dokynout. Před pečením je potřeme vaječným bílkem. Pečeme v troubě rozehřáté na 200 stupňů přibližně deset minut, pak teplotu snížíme na 160 stupňů a dopékáme dalších 30 minut.









Žádné komentáře:

Okomentovat