neděle 27. dubna 2014

MRKVOVÁ POLÉVKA

Mrkvová polévka je sice netradiční, ale dobrá, rychlá a levná. A uvaříte ji ze surovin, které povětšinou máte doma. A chybí-li vám koření, stejně ho doporučuji dokoupit. I když si možná budete myslet, že ho nikdy nepoužijete. Investovat do něj se vyplatí, nestojí moc a vydrží vám dlooouho. :-)


Suroviny:

8 větších mrkví
1 petržel
2 střední cibule
2 lžíce másla
100 ml smetany
2 stroužky česneku
půlka citrónu
pepř, sůl, lžička mleté kurkumy (na barvu a protože je náramně zdravá), lžička pomerančové kůry, po půl lžičce mletého koriandru, římského kmínu* a zázvoru

*Já nemám koriandr a římský kmín zrovna ráda, proto používám raději mletý - nestane se mi, že bych do něj potom v jídle kousla. Přesněji vyjádřeno, koriandr snesu, římský kmín alias cumin mi je vyloženě odporný, hlavně svojí vůní (smradem), která je hodně pronikavá. Stalo se mi dokonce, že jsem si objednala hromadu koření a krabice byla ještě před rozbalení cítit jen cuminem, a po rozbalení trvalo docela dlouho, než všechno ostatní koření vyčichlo. V některých jídlech ale má svoje opodstatnění, takže se většinou zakousnu a tu chvíli, než koření nasypu, nedýchám. :-) Máte-li k dispozici zázvor čerstvý, je samozřejmě možné (dokonce žádoucí) použít ten. V tom případě si množství kontrolujte ochutnáváním. A místo pomerančové kůry by myslím udělala dobrou službu i kůra citronová. A jak tedy na polévku?

Postup:

Cibuli osmažíme v hrnci na rozpáleném másle dozlatova. Mrkev a petržel nastrouháme, přihodíme k cibuli a restujeme tak dlouho, dokud nezměkne a nepustí vodu. Poté přidáme pepř, kurkumu, koriandr, římský kmín a prolisovaný česnek, krátce zarestujeme a zalijeme vodou (nebo vývarem, máme-li, ale v tomto případě myslím vůbec není nutný). Přidáme kurkumu, pomerančovou kůru a zázvor, osolíme a vaříme na mírném ohni 15 minut. Poté polévku odstavíme a tyčovým mixérem ji rozmixujeme na jemno. Přilijeme smetanu a dochutíme citronovou šťávou (s tou opatrně, ať nemáme polévku moc kyselou). Už nevaříme, jenom krátce prohřejeme, aby se spojily chutě.



Žádné komentáře:

Okomentovat