sobota 21. února 2015

SEKANÁ VE SLANINĚ S VEJCEM


Máte rádi sekanou? Pečete ji často? A chcete ji ozvláštnit? Zapečte ji se slaninou. Když jsem tuhle variantu kdysi objevila na internetu, bylo u ní napsáno, že slanina z každé sekané udělá královnu stolu. Prozradím vám - je to pravda!





Suroviny:

1 kg mletého masa (ideálně směs hovězího a vepřového)
dostatečné množství slaniny (delší, větší a neporušené plátky)
2 střední cibule
3 stroužky česneku
6 celých vajec (2 do směsi a 3 - 4 jako náplň do sekané)
strouhanka
2 lžíce hořčice (jak na domácí se můžete podívat tady)
pepř, sůl, majoránka, oregano, petržel, libeček, drcený kmín, sladká paprika





Postup:

Cibuli nakrájíme nadrobno a necháme ji na kapce oleje zesklovatět. Smícháme ji s masem, prolisovaným česnekem, vejci, hořčicí a kořením (kořeníme podle chuti). Podle potřeby přisypáváme strouhanku. Aby se důkladně spojila, je nejlepší směs prohníst přímo rukou.









Vytvarujeme z ní šišku tak dlouhou, aby se nám vešla do pekáče. Uprostřed šišky vytlačíme hřbetem ruky prohlubeň, od které vložíme vejce uvařená natvrdo. Šišku zabalíme a necháme chvíli odpočívat.












Mezitím si vyložíme pekáč slaninou a to tak, aby se vespod a na bocích jednotlivé plátky překrývaly.













Doprostřed položíme masovou šišku a zavineme ji úplně. Nevystačí-li slanina na hřbetě, přidáme ještě několik plátků tak, aby byla šiška celá zakrytá. Slaninu můžeme zajistit párátky, aby se při pečení nezkroutila. 











Sekanou podlijeme, přiklopíme a pečeme na nízkou teplotu v troubě cca 2 hodiny. Při pečení podléváme výpekem a případně doléváme další vodu. Před koncem na chvíli sundáme poklop, aby se slanina opekla dokřupava. Podáváme s bramborem na jakýkoliv způsob a s čerstvou cibulí, případně s domácí tatarkou.














Žádné komentáře:

Okomentovat