čtvrtek 7. srpna 2014

PLNĚNÉ PAPRIKY S RÝŽÍ


Plněné papriky jsem jako dítě vůbec neměla ráda. Tedy abych byla přesnější, vadila mi na nich v podstatě jen ta paprika, maso i šmak omáčky po paprikách byl v pořádku (možná to bylo i tím, že jsem odjakživa měla ráda rajskou, a tak jsem všechno to ostatní vzala na milost). Mám ale hodnou mámu, která mi tu papriku buď svlékla, nebo speciálně pro mě udělala maso bez ní. :-) Tomu možná vděčím za to, že jsem si tohle jídlo do dospělosti úplně nezošklivila a když přišel ten správný čas, mohla jsem ho naopak začít milovat. Protože taková plněná paprika s dobrou rýží a dobrou rajskou omáčkou, to je luxusní nedělní hostina (s naším nepravidelným rytmem sice na neděle moc nedáme, ale tak, abyste měli představu).
Mým chuťovým buňkám nejlépe vyhovuje varianta, kdy se maso plní do bílých paprik a dusí se v nich přímo v omáčce (potom do ní právě přejde ten pravý šmak, o kterém už jsem psala). I ostatní varianty jsou ale dobré. I já jsem zkoušela papriky péct samostatně v troubě, jak bílé naležato, tak buclaté červené a žluté nastojato přiklopené odříznutým vrškem. A omáčkou jsem je jen přelila. Všechny mi chutnaly. Dušení v omáčce má ale minimálně jednu výhodu - je pohodlnější a úspornější na špinavé nádobí. 
Ať už ale plněné papriky děláte jakkoliv, jídlo je to výborné, tak se do nich zase pusťte - papriková sezóna bude za chvíli v plném proudu.




Suroviny:

Náplň:

lžíce sádla
500 g mletého masa (mix hovězího a vepřového)
10 bílých paprik
4 vrchovaté lžíce vařené rýže
2 menší cibule
3 stroužky česneku
1 vejce
strouhanka
pepř, sůl, majoránka, mletý kmín




Omáčka:

Celý příspěvek o rajské omáčce najdete ZDE, tak si sem prosím klikněte. Dělala jsem ji v podstatě stejně, jen jsem tentokrát vynechala slaninu a červené víno a naopak přidala do základu celer a petržel.









Postup: 

Nejprve si připravíme omáčku (stejně jako u potřebných surovin vás odkazuji SEM :-) ).


Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme ji na rozpáleném sádle (stačí ho použít trochu, jen tak aby se cibule nepřipalovala - pokud chceme využít i vršky odříznuté z paprik, na chvilku je přihodíme k cibuli, aby změkly). Necháme ji trochu prochladnout a pak ji smícháme s masem, uvařenou rýží, česnekem a vejcem, okořeníme a osolíme. Podle potřeby dohustíme strouhankou. 



Odleželou směsí naplníme vydlabané papriky, které vložíme do omáčky a v ní je dusíme cca půl až tři čtvrtě hodiny (záleží na velikosti paprik). Podáváme s dušenou rýží.
















Žádné komentáře:

Okomentovat