středa 26. března 2014

CANDÁT NA KMÍNU


Než se pustíte do přípravy jakýchkoliv ryb, a obzvlášť máte-li je z domácích zdrojů a dostanou se k vám tedy celé, je třeba naučit se ryby PORCOVAT. Jako užitečné doporučuji navštívit třeba tento odkaz:


Dozvíte se tam, jak nejlépe a nejrychleji naporcovat kapra. Tento postup můžete samozřejmě aplikovat na kteroukoli rybu. Kdo je náročnější, na internetu se dá najít i návod přímo na porcování candáta. Ráda bych vám poradila sama, ale zpracování ryb je oblast, ve které ještě stále válčím (a pravděpodobně ještě dlouho budu). Sama se řídím návodem a snažím se kousek po kousku zlepšovat. Jediné, co můžu doporučit je, abyste si připravili opravdu kvalitní a ostrý nůž, nejlépe určený přímo na zpracování ryb. Parádu ale při troše šikovnosti uděláte samozřejmě i s obyčejným a dobře nabroušeným kuchyňským vykuchákem. Dalším tipem je při porcování používat utěrku - ryba tolik neklouže a v začátcích vám látka možná i ušetří pár zranění. Třetím užitečným tipem je odstranit kočku. Nemyslím zlikvidovat ji fyzicky, ale pokud u vás nějaká šelma bydlí, po čas zpracování ryby ji prostě někam zavřete. Ušetříte si tím velkou spoustu nervů, obzvlášť pokud je vaše kočka tak velká, že s přehledem dosáhne ze země na kuchyňskou linku a její tlapky se tak ocitají přímo pod vaším nožem. 

Také si můžete koupit už hotové candátí filety, což je varianta nejsnadnější, i když o něco dražší. Ovšem v případě, že se nechystáte ryby konzumovat častěji než jednou za půl roku, se pravděpodobně vyplatí. Tak jako tak, candát na kmínu je jednou z nejjednodušších a velmi chutných úprav rybího masa (jeho příprava vyjma porcování vám nezabere o moc víc času než uvaření brambor). Jak na to?

Suroviny:

2 - 4 porce candáta (podle počtu strávníků)
hladká mouka
silnější plát másla
tři lžíce oleje
pepř, sůl, drcený kmín

Postup:

Candáta osušíme kuchyňskými utěrkami, osolíme, lehce opepříme a posypeme kmínem. Pak ho obalíme v hladké mouce a ihned vkládáme do pánve s rozpáleným máslem, do kterého přidáme olej (máslo se v kombinaci s olejem nepřepálí). Máslo je v receptu důležité, dodává rybě chuť, takže ho nešiďte! Rybu opékáme nejprve kůží dolů (v některých receptech se doporučuje kůži několikrát lehce naříznout, aby se filet při smažení nezkroutil, ale já s tím třeba problém nemívám, tudíž to nedělám.) Opékáme na středním ohni cca pět minut, nebo dokud kůže nezezlátne a není opečená dokřupava. Pak otočíme a opékáme dalších pět minut. V každém případě není dobré dobu, po kterou je ryba na pánvi, prodlužovat. Ryby (a obzvlášť dravé) mají méně tučné maso, které se rádo vysušuje, a na přípravu jim stačí opravdu jen pár minut. Candáta (ostatně jako většinu ryb) je nejlepší podávat s vařeným bramborem na různé způsoby - jednodušší úpravy se mají rády např. s čerstvou petrželkou.





Žádné komentáře:

Okomentovat