čtvrtek 27. března 2014

OVESNÉ SUŠENKY



První myšlenku na ovesné sušenky jsem měla asi před měsícem, kdy jsem se pokoušela přijít na to, jakou potravinu bych tak byla schopná pravidelněji snídat. Potřebovala jsem něco, co zavřu do krabičky a budu to moct skladovat déle než pár dní a taky něco, co se při větším množství moc neprodraží. Zároveň něco, co mi nesežere nežádoucí množství času a budu to moct připravovat pravidelně a co si budu moct vzít do ruky po cestě na raní tramvaj. Doma už skladujeme domácí müsli tyčinky, kterým jsem ale zrovna dvakrát na chuť nepřišla (na recept se můžete podívat TADY:
Z nějakého důvodu totiž nemusím med, jeho sladkost mi tak nějak divně padá na jazyk. Většinou ho beru na milost jen když jsem nemocná, a nebo pokud je ho v receptech zanedbatelné množství. A právě med používám do tyčinek jako jedno z pojidel. Ostatním strávníkům ovšem med vyhovuje, takže se od postupu nechci odklánět. Ve skříni máme vždycky k dispozici i domácí müsli (a zase můžete mrknout na recept, TADY. To zase dočasně nepřichází v úvahu na moje zuby v rekonstrukci. Konzumace mi trvá nepřiměřeně dlouho a musím na ní vynaložit obrovskou porci námahy. :-) Ovesných vloček jsem se ale chtěla držet a nic jiného než sušenky už mě nenapadlo. Takže tady je recept na ovesné sušenkoplacky, jak jsem je vyzkoušela já:

Suroviny:

drcené ovesné vločky (cca 1 balení, tedy 400 g)
směs sušeného ovoce a ořechů podle chuti
50 g másla
200 ml smetany
200 ml mléka
100 g třtinového cukru (množství si upravte dle uvážení, případně použijte med nebo sladký sirup)
1 lžíce vanilkového cukru (jak si vyrobit domácí najdete TADY)

Postup:

Vločky opražíme na rozpálené teflonové pánvi s rozpuštěným máslem. Když se rozvoní a lehce zhnědnou, přendáme je do mísy a necháme vychladnout. V pánvi svaříme smetanu, mléko a oba cukry, dokud se úplně nerozpustí. Výslednou tekutinu necháme vychladnout stejně jako opražené vločky. Sušené ovoce a ořechy pomeleme na jemno, aby společně s vločkami tvořily kompaktní hmotu. V jiné míse smícháme tekutou složku s ovocem s ořechy a teprve potom přidáváme vločky. Měli bychom vytvořit poměrně hustou směs, ze které budeme moci lžicí udloubávat hrudky a tvarovat z nich sušenky, takže množství vloček uvedených v surovinách nemusí odpovídat. Proto je třeba přisypávat je postupně, dokud nebude mít směs požadovanou hustotu. Tu necháme při pokojové teplotě odpočívat alespoň hodinu, aby se tekutina pořádně nasákla do vloček. Teprve potom tvarujeme na plech vyložený pečícím papírem placičky (já je dělala vyšší, aby hmota uvnitř zůstala měkká a příliš se nevypekla), které zdobíme celými ořechy nebo mandlemi. Pečeme v troubě při nízké teplotě, dokud placičky po okrajích nezhnědnou. Hotové sušenky necháme na plechu úplně vychladnout, půjdou pak dobře sloupnout.






Žádné komentáře:

Okomentovat