Suroviny:
100 g hořčičných semínek - světlých, nebo kombinace světlých a tmavých, samotná tmavá se nedoporučují, protože jsou podstatně ostřejší než světlá - trochu zjednodušeně se dá napsat, že domácí hořčice z pouhých světlých semínek rovná se kupované hořčici plnotučné, mix světlých a tmavých potom kremžské
půl lžičky (a více) kurkumy (pro barvu a protože je náramně zdravá)
klasický, vinný nebo jablečný ocet (převařený)
voda (rovněž převařená)
na dochucení sůl, cukr, med, křen, pepř a další podle chuti
Postup:
Semínka vsypeme do vyšší nádoby, ve které je poté budeme i mixovat. Zalijeme je vroucí vodou tak, aby byla ponořená. Necháme je chvíli odstát, dokud vodu nevsáknou a postup opakujeme. To uděláme ještě několikrát, dokud se voda nepřestane vsakovat a semínka bobtnat (trvá to zhruba hodinu). Přisypeme kurkumu a tyčovým mixérem semínka rozmixujeme tak, jak nám to vyhovuje - hrubá konzistence není na škodu. Pro snadnější mixování si dolijeme ještě trochu vody nebo už rovnou octa. S octem ale opatrně, chce to ochutnávat a ochutnávat a případně přidávat - ubrat už nemůžeme. Když máme základní pastu hotovou, můžeme ji nechat tak jak je a nebo dál dochucovat. Další postup hodně závisí na našich individuálních chutích a nápadech, takže ho netřeba popisovat. Chce to jen prostě stejně jako s octem přidávat a ochutnávat, dokud nebudeme s výsledkem spokojeni (já přidala všechny výše zmíněné suroviny od oka).
Hořčici můžeme konzumovat hned, ale doporučuje se nechat uležet 2 - 14 dnů, přičemž doporučené datum spotřeby se pohybuje také v tomto rozmezí. Čert aby se v tom tedy vyznal. :-) Trvanlivost nejspíš bude záviset na použitých surovinách a míře jejich případné sterility. Já osobně použila všechny vypsané v postupu, hořčici máme v lednici už 14 dní a žádné vady na kráse na ní nepozoruji, takže uvidíme, jak si povede dál. :-)
Hořčici můžeme konzumovat hned, ale doporučuje se nechat uležet 2 - 14 dnů, přičemž doporučené datum spotřeby se pohybuje také v tomto rozmezí. Čert aby se v tom tedy vyznal. :-) Trvanlivost nejspíš bude záviset na použitých surovinách a míře jejich případné sterility. Já osobně použila všechny vypsané v postupu, hořčici máme v lednici už 14 dní a žádné vady na kráse na ní nepozoruji, takže uvidíme, jak si povede dál. :-)
On pohyb rukou při drcení v hmoždíři je dost specifický a chvíli to trvá, než se vžije. Takhle se moje máti nedávno vztekala, když se snažila podrtit kmín. Já byla nakonec úspěšnější (zřejmě díky dlouholeté čarodějnické průpravě při přípravě lektvarů). Jinak když jsem byla líná drtit například perníkové koření, nasypala jsem ho do prastarého elektrického mlýnku na kávu a ten koření rozsekal s přehledem :-)
OdpovědětVymazatJá s ničím normálně zatím problém neměla, pravidelně třeba drtím kmín a fenykl do chleba, ale tohle teda bylo fakt peklo. :-) A jde to teda popsat, jak se to dělá?
VymazatČarodějnické průpravě?
Je to takový krouživý pohyb zápěstím :-) No jasně, že čarodějnické ;-) Pocházím ze Šumperka a jako malá jsem míchala nápoje lásky jak o život :-D
OdpovědětVymazatDobrý den, chtěla jsem se zeptat jak dlouho domácí hořčice vydrží a zda se může i zavařit? Blbý dotaz, ale kdyby náhodou :-)... Krásný den Jana
OdpovědětVymazatPěkný den!
VymazatHonem jsem se běžela podívat do lednice, jak je na tom naše poslední sklenka (posledně jsem jí udělala hrozně moc) a je v pořádku. :-) Vyráběla jsem ji někdy v červenci, bohužel si nevzpomínám, kdy přesně, takže tři měsíce minimálně vydržela. Bude záležet i na surovinách, ale určitě se snažte dodržet co největší sterilitu, vodu převařte a vyvařte i sklenice. Udělejte si hořčici spíš do více menších sklenek než do jedné velké, ať tak často nepřichází do styku se vzduchem a nepoužívaná může v klidu odpočívat. Skladujte v lednici. A dodržujte to, že ji ze sklenky budete vybírat jen čistou lžičkou (jak to ostatně platí třeba i o kompotech a podobně). Já s tím zavařováním zatím nemám velké zkušenosti, takže tohle vážně netuším a dobu, kdy vydrží, se neodvážím nijak garantovat, ale už ji máme doma dlouho a použila jsem všechno výše vyjmenované, tak se snad dá čekat, že vydrží i Vám. :-)
Ať se Vám podaří a jestli máte FB, vyfoťte ji a nasdílejte, těším se!
Popelka