pátek 25. dubna 2014

KANČÍ SE ŠÍPKOVOU OMÁČKOU, KARLOVARSKÝ KNEDLÍK



Dnešní recept, tedy kančí se šípkovou omáčkou, je poslední z kančí trojice (kančí guláš TADY a vývar TADY) a vlastně taky ten nejdůležitější, protože kvůli němu jsem všechny ty šarády s masem podstupovala. Byla to tentokrát nějaká dřina, nevařila jsem doma, v kuchyni jsem se nevyznala a vůbec toho bylo nějak moc (pořád jsem holt jenom nýmand), takže tímto chci velice velmi poděkovat mojí skoro švagrové Ivance, která mi vydatně pomáhala a bez které by asi v neděli oběd na stole vůbec nebyl (nebo byl, ale podstatně později). Chtěla jsem ji původně vyfotit, ale pak jsem na to nějak pozapomněla, takže se můžete pokochat leda tak pohledem na její ruce (ano, jsou to ty, co hnětou směs na knedlíky, krájí rohlíky a co odnesly všechnu nedělní hňahňavou práci, protože tu já z duše nenávidím :-) ).

Co se surovin týká, mám jen poznámku k použitému masu - stejně jako u guláše jsem vlastně vůbec neměla ponětí, kterou část kance peču, takže pro inspiraci uvádím to, co jsem všemožně dohledala jako nejčastější možnost. Snad jsem na nic nezapomněla, ale už jsem s kancem strávila tolik času, že mě opouští nadšení a sepsání receptu se pro mě stává povinností, takže honem od toho pryč! :-)

Tak už jen přeji hodně zábavy při vaření!



Suroviny:

1 kg kančí plece / kýty / hřbetu
100 g slaniny
velká mrkev, petržel a kus celeru zhruba stejné velikosti
dvě střední cibule
4 lžíce másla
4 lžíce sádla
sklenice šípkové zavařeniny nebo omáčky
citrón
vývar
200 ml červeného vína
sůl, celý pepř 8x, nové koření 6x, jalovec 6x, bobkový list 4x, 2 lžičky sušeného tymiánu, špetka skořice


Postup:


Slaninu nakrájíme na hranolky a maso našpikujeme - necháme ji předtím v mrazáku ztuhnout, půjde to mnohem lépe.
Máslo společně se sádlem rozpustíme v rendlíku, přidáme koření a necháme ho rozvonět. Zchladlý tuk i s kořením nalijeme na maso, přidáme šťávu z poloviny citrónu a necháme přiklopené v chladu odležet 1 až 3 dny. Nesolíme, maso by zbytečně pustilo vodu. 

Maso vyjmeme z pekáče a na rozpálené pánvi ho zprudka ze všech stran zatáhneme. Když je krásně hnědé, přendáme ho zpět do pekáče a teprve teď osolíme. 

Do pánve přidáme všechen tuk i koření, ve kterém jsme maso nakládali a ve výpeku dozlatova osmažíme nastrouhanou kořenovou zeleninu a nadrobno nakrájenou cibuli. 

Osolíme a zalijeme vínem, které necháme krátce odvařit. Pak přidáme vývar a šípkovou zavařeninu, promícháme a směs nalijeme k masu do pekáče. 

Pečeme v předehřáté troubě do měkka (naše maso se peklo 2,5 hodiny) na teplotu někde kolem 150 stupňů (řídila jsem se pohledem, když omáčkový základ jen lehce probublával, byla teplota ideální). Když je maso měkké, vyjmeme ho, nakrájíme na jednotlivé porce a uložíme do tepla. 

Omáčkový základ propasírujeme do rendlíku a dochutíme solí, skořicí, případně zbylým citrónem nebo cukrem. Podle potřeby zahustíme buď strouhaným perníkem (ideálně) nebo moukou rozkvrdlanou ve studené vodě. Necháme provařit a můžeme servírovat. 


My jsme k šípkové omáčce dělaly karlovarský knedlík, protože se mi to prostě tak nějak líbilo (a protože jsem ho chtěla vyzkoušet). Jak na něj se můžete podívat TADY:
















Žádné komentáře:

Okomentovat