čtvrtek 1. května 2014

KULAJDA



Kam až mi paměť sahá, zdá se mi, že jsem kulajdu jedla úplně poprvé. Vždycky jsem ji jen pozorovala na talířích v nejrůznějších vývařovnách a důvěru ve mně nebudila. Vypadala vždycky tak, jak z toho špatného vtipu o kuchařích a koprovce (pointu sem psát nebudu, neb je to prasárna, ale máte-li někdo zájem, pošlu soukromě :-) ), byla šedivá, řídká a houby aby v ní člověk pohledal. A pokud si správně pamatuji, u nás doma se také nikdy nevařila. Protože mám ale ráda koprovku a tak nějak celkově nakyslé omáčky a polévky, chtěla jsem si kulajdu zkusit uvařit a přestat si ji tak ošklivit. Receptů jsem našla všude spoustu. V podstatě to bylo tak, že co člověk, to recept. Někde se nepočítalo s kmínem, někde s houbami a někde dokonce ani s koprem (to mě opravdu překvapilo). Jak už to tak se mnou bývá, několik receptů jsem si přečetla a pak je splácala dohromady z toho, co jsem si pamatovala. Výsledek vidíte, ochutnat nemůžete. Což je vážně škoda, protože my se olizovali až za ušima. :-)


Suroviny:

čerstvé houby podle chuti (já použila ty, co jsem měla svařené na mrazáku, takže množství odhadnete podle misky na fotce - nezapomeňte, že houby se při vaření minimálně o polovinu scvrknou)
2 velké hrsti sušených hub
6 středních brambor
2 plné hrsti pokrájeného čerstvého kopru
2 střední cibule
200 ml smetany
2 lžíce sádla
ocet na dochucení
hladkou mouku na zahuštění
vývar
pepř, sůl, dvě lžičky mletého kmínu



Postup:

Sušené houby namočíme na hodinu do teplé vody. Cibuli nakrájíme nadrobno a necháme ji na sádle zesklovatět. Přidáme kmín a krátce zarestujeme, aby se rozvoněl. Pak přilijeme vývar (nebo vodu), přidáme na kostičky nakrájené brambory, všechny houby i s vodou, ve které byly namočené, osolíme, opepříme a vaříme na mírném ohni tak dlouho, dokud brambory nezměknou. 2 - 3 lžíce hladké mouky rozkvrdláme se smetanou, přidáme do hrnce a cca 15 minut provaříme. Teprve poté dochutíme octem a přidáme kopr. Už nevaříme. Podáváme s natvrdo uvařeným nebo zastřeným vejcem - jak na něj se můžete podívat TADY.






Žádné komentáře:

Okomentovat