pondělí 19. května 2014

PEČENÁ KACHNA SE DVĚMA DRUHY ZELÍ A DVĚMA DRUHY KNEDLÍKU


Na kachnu jsem měla chuť už asi rok a poslední dobou ukrutnou. Nevím tedy, co mě to popadlo, protože jsem ji nikdy nijak zvlášť nevyhledávala. Každopádně jsme ji v pátek konečně zakoupili (v řeznictví v Horoměřicích, které je mimochodem výborné) a já ji v sobotu upekla. Na výsledek se můžete podívat, ona klasicky pečená kachna asi jinak moc komentářů nepotřebuje. :-)




Suroviny:

1 kachna
sůl, celý kmín
1 větší cibule
lžíce mouky
lžička medu

1 malá hlávka červeného zelí
2 střední cibule
sůl, lžička mletého kmínu
trochu cukru a octa
trochu hrubé mouky

Postup:

Z kachny odřízneme přebytečnou kůži (kolem krku a stehen včetně biskupa) a křídla. Tyto přebytky vložíme na dno pekáče. Kachnu důkladně osolíme (netřeba se toho bát) zvenku i zevnitř a pokmínujeme dle chuti. Kůži na několika místech propícháme vidličkou, aby při pečení mohlo volně odtékat sádlo. Dáme přitom ale pozor, abychom nepíchali i do masa. 
Kachnu je nejlepší péct v troubě na mřížce prsní částí nahoru, aby se vypekla ze všech stran dozlatova (já se toho v naší "zapůjčené" troubě neodvážila, takže jsem kachnu položila na malou mřížku, kterou jsem kdysi koupila jako příslušenství k plechu a položila ji na skleněný pekáč). Sádlo odkapává do pekáčku, takže se v něm kachna nekoupe a zároveň není třeba ji otáčet. 
Pečeme alespoň dvě hodiny v troubě při nižší teplotě - uvádí se kolem 150 stupňů, já ji ale jako všechno co se peče déle pekla někde pod stovkou (aneb pečeme podle vrtošivé trouby). Doba pečení samozřejmě závisí na velikosti kachny. Půl hodiny před koncem potřeme kůži medem rozpuštěným ve vodě. Ten zajistí, aby se vypekla pěkně dokřupava. Kachnu naporcujeme a odložíme někam do tepla. Část výpeku z pekáče slijeme do rendlíku a rozdělíme ho na dvě poloviny (můžeme již během pečení, abychom se pak nezdržovali). 
Do jednoho přihodíme nadrobno nakrájenou cibuli a osmažíme ji dozlatova. Zaprášíme moukou a alespoň 15 minut provaříme. Šťávu poté slijeme nebo propasírujeme přes síto a rovněž uchováme v teple. 
Zelí rozkrojíme na čtvrtiny a vykrojíme z něho tvrdý košťál. Pak ho nakrájíme na tenké nudličky. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme ji v druhé části výpeku. Přisypeme kmín, krátce orestujeme, pak přidáme zelí a opékáme tak dlouho, dokud trochu nezměkne. Poté ho podlijeme vodou, přidáme cukr, sůl a ocet dle chuti a dusíme pod poklicí do měkka. Když je měkké, přisypeme 1 - 2 lžíce hrubé mouky, důkladně promícháme a necháme ještě alespoň 15 minut provařit. (Bílé zelí je klasické domácí nakládané, které jsem pouze lehce dosladila, svařila a také zahustila moukou.)
Podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem (a nebo rovnou s obojím).

Dobrou chuť!





Žádné komentáře:

Okomentovat