pondělí 16. března 2015

HOVĚZÍ GULÁŠ





Suroviny:


1 kg kližky
(200 g dobré slaniny)
1 kg cibule
5 lžic sádla
1 malá plechovka rajského protlaku (cca 3 lžíce)
hovězí vývar
300 ml červeného vína
4 lžíce rybízové (nebo jiné pikantní) marmelády
2 stroužky česneku
sůl, 2 lžíce mleté sladké papriky, lžíce uzené papriky, špetka chilli, lžička drceného kmínu, lžíce majoránky, 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře (bobkový list, nové koření i pepř používám mletý), lžíce sušeného tymiánu (nebo dvě snítky čerstvého)



Postup:

Cibuli nakrájíme (není třeba úplně nadrobno) a v hrnci na sádle ji restujeme tak dlouho, dokud nezačne karamelizovat a hnědnout. Guláš je lepší vařit v hrnci se silnějším dnem, aby se cibule nepřipalovala, ale menších nápeků se vůbec nemusíme bát, naopak. Cibulový nápek je to, co později guláši dodá chuť i barvu, jen je třeba ho hlídat, aby se nepřipálil a nezhořkl. Pokud se nám bude cibule moc přichytávat, je možné ji deglazovat kapkou připraveného červeného vína a nebo hrnec na chvíli odstavit a počkat - cibule pustí vodu a půjde lépe odškrábnout. Na restování cibule si připravíme vařečku nebo cokoliv s plochou hranou - důležité je, aby to bylo z pevného materiálu, protože při seškrabování cibule bude třeba trochu zabrat (a s nějakým plastovým udělátkem to půjde špatně, to dá rozum). K cibuli přihodíme slaninu a maso, obojí nakrájené na kostky a restujeme tak dlouho, dokud maso nepustí vodu a neopeče se dohněda. Poté přidáme rajský protlak, zarestujeme, přihodíme prolisovaný česnek, papriku a kmín, krátce opečeme, aby se koření rozvonělo, ale nepřipálilo a nezhořklo a do základu přilijeme víno. To necháme krátce odpařit, přidáme všechno ostatní koření, osolíme, zalijeme vývarem tak, aby maso bylo ponořené a dusíme tak dlouho, dokud nezměkne. Přibližně v polovině dušení přidáme i rybízovou marmeládu a teprve ke konci rozemnutou majoránku. Pokud použijeme přiměřené množství vývaru a dostatek cibule, nebude třeba guláš zahušťovat. Podáváme ho podle chuti s čerstvým chlebem, těstovinami a nebo s oblíbeným druhem knedlíku, např. karlovarským, hrnkovým, houskovým klasickým, houskovým s cibulí a petrželkou či houskovým celozrnným) a samozřejmě s čerstvou cibulí.

Pokud jste gulášoví, mrkněte třeba ještě na guláš houbový nebo kančí.


















Žádné komentáře:

Okomentovat