neděle 20. března 2016

KRÁLÍK NA DIVOKO, BRAMBOROVÁ KAŠE



Způsobů, jak připravit králíka na divoko, je očividně velká spousta. Někdo nakládá, někdo peče s kořenovou zeleninou. Já jen přidala něco divokého koření, protože se mi nechtělo nijak zvlášť si komplikovat neděli. A k bramborové kaši je tahle sušší úprava přece jen vhodnější (tedy aspoň myslím).
Králičí maso je suché a tak se ho určitě vyplatí řádně našpikovat a proložit špekem, popřípadě ho péct s nějakým tučnějším masem, kupříkladu s bůčkem. Ostatně, pokud si nepořídíte zrovna Pana Králíka, porci dalšího masa navíc určitě oceníte. Tedy je-li u stolu víc strávníků než dva. Při pečení králíka také přiklopte, aby se částečně dusil - zabráníte zbytečnému vysušování masa.
Nefandím úplně kuličkám koření v jídle a tak ho často používám mleté (vyjma pokrmů, kde by mleté koření mohlo změnit jeho barvu). Kupříkladu mletý bobkový list ovšem přece jen není úplně běžně sehnání, a tak by se vám možná mohl hodit tip, kde ho pořizuji já. Kamenný obchod Koření od Antonína najdete v Plzni, nicméně i eshop je zásobený více než bohatě, takže v něm najdete všechno možné i nemožné.
Bramborovou kaši samozřejmě připravujte podle toho, jak jste zvyklí. Já do ní kromě másla a mléka přidávám ještě dozlatova osmaženou cibuli (hodně cibule) a pár stroužků česneku. A z králičího hřbetu a drobů jsem uvařila kaldoun. Jak na něj se můžete podívat TADY - je sice husí, ale postup je pořád stejný.


Suroviny:

králík 
přibližně 200 g dobrého špeku nebo slaniny
plátek másla
lžička hladké mouky
pepř, sůl, nové koření, bobkový list, jalovec, tymián

Postup:

Porce králíka našpikujeme (se špekem se bude lépe pracovat, pokud ho před použitím necháme odpočinout v mrazáku). Kouskem špeku vytřeme silně rozpálenou pánev a králíka na ní ze všech stran krátce opečeme, aby se maso zatáhlo a na povrchu se vytvořila zlatavá krusta. Vyskládáme ho do pekáče, osolíme, okořeníme a poklademe zbylým špekem. Podlijeme trochou vody a v troubě rozehřáté na 200 stupňů pečeme přiklopené přibližně 30 minut, poté teplotu stáhneme na 160 stupňů a dopékáme ještě dalších 30 nebo 45 minut. Průběžně podléváme. Ke konci pečení odebereme naběračkou výpek a na pánvi ho zredukujeme podle potřeby. Poté ho zaprášíme hladkou moukou, provaříme a nakonec v něm rozpustíme plátek másla. 




Žádné komentáře:

Okomentovat