úterý 11. listopadu 2014

HUSÍ KALDOUN


Suroviny:

vývar (jak ho uvařit najdete ZDE, v tomto případě ho vaříme z husích drobů a je-li třeba polévky víc, doplníme ho kuřecími skelety nebo třeba stehny):
kořenová zelenina podle chuti, minimálně ale celer, petržel a mrkev
50 - 100 ml smetany podle množství polévky
4 rovné lžíce husího sádla
2 lžíce hladké mouky
1 vejce
pepř, sůl, špetka muškátového květu, čerstvá petržel

Postup:

Zeleninu nakrájíme na větší kusy a v osolené vodě ji uvaříme na skus. Scedíme ji a necháme chvíli odpočívat (někdo používá zeleninu z vývaru, já to zpravidla nedělám, protože vývar táhnu hodně dlouho a zelenina je pak už příliš měkká). V hrnci umícháme z husího sádla a mouky světlou jíšku, kterou zalijeme studeným vývarem (studeným proto, aby se v polévce nenadělaly hrudky) a důkladně rozmícháme. Základ přivedeme k varu a provaříme ho alespoň 20 minut. Ve smetaně rozmícháme jedno celé vejce a vlijeme do polévky. Přidáme na kousky pokrájené maso a droby, dosolíme, dopepříme a dochutíme muškátovým květem a posekanou petrželkou. Už nevaříme, maso a zeleninu necháme v polévce pouze prohřát.




Žádné komentáře:

Okomentovat