neděle 16. března 2014

KUŘECÍ VÝVAR


Vývar je jednou ze základních surovin, která dodá připravenému jídlu na chuti. Jeho příprava je jednoduchá a rychlá - zabere nám zhruba hodinku času a výtěžnost je obrovská. A ano, vyhneme se tím zbytečnému používání předražených, přesolených, dobarvovaných a celkově nezdravých bujónú, takže naše bříška (nebo třeba naše děti) nám poděkují.

Kdo ještě nezná, trochu povídání o bujónech pro představu z mého oblíbeného pořadu najdete TADY:


Suroviny:


4 kuřecí stehna
2 kuřecí skelety
2 menší mrkve
1 petržel
kousek celeru (zhruba velikosti petržele)
kus pórku (část odspoda)
1 malá cibule
1 stroužek česneku
5 kuliček pepře a nového koření, 1 bobkový list, půl čajové lžičky tymiánu, sůl
petržel, pažitka




Postup:


Kuřecí stehna a skelety řádně propláchneme pod tekoucí vodou, potřeme je ze všech stran olejem a dáme do rozpálené trouby na 10 minut opéct. Pak je obrátíme a pečeme dalších 10 minut. 



Přendáme do hrnce s vodou a přivedeme k varu. Jakmile začne voda bublat, stáhneme na nejnižší oheň. Vývar se nikdy nesmí vařit klokotem. Naběračkou sbíráme pěnu z bílkovin, dokud se bude tvořit. Pak přidáme koření a sůl a táhneme těsně pod bodem varu hodinu a půl. 



Teprve poté přidáme pokrájenou zeleninu, znovu přivedeme k varu, sebereme případnou další pěnu, stáhneme plamen a táhneme další hodinu. NIKDY s vývarem nemícháme, zakalil by se! 




Vývar přecedíme přes husté síto, necháme ho zchladnout a poté z něho odstraníme přebytečný tuk. Naplníme jím silné plastové sáčky a uchováme v mrazáku (sáčky nejdříve vložíme do hrníčku, budou se nám lépe plnit). 



Máme-li málo místa, nebo prostě jen z praktických důvodů, vývar lze vařením zredukovat na požadované množství. Pak ale musíme počítat s tím, že je ho při vaření třeba dolít vodou.



Z už jednou vyvařených kostí a masa lze udělat další várku vývaru - scezený základ zalijeme studenou vodou a táhneme dalších několik hodin. Vývar nebude tak silný, ale např. v omáčkách bude stále ještě cennou přísadou.




Žádné komentáře:

Okomentovat