pátek 21. listopadu 2014

ŠÍPKOVÁ ZAVAŘENINA

O čištění šípků píšu TADY, u šípkového sirupu, tak si tam prosím proklikněte. :-)



Suroviny:

120 g půlených, vydlabaných a očištěných šípků (tohle množství jsem tak akorát zvládla vyloupat)

120 g kyselejších jablek (nastavení jablky mi odpusťte, pro mé duševní zdraví bylo lepší vyprodukovat dvě skleničky zavařeniny místo jedné malinké, vy je samozřejmě můžete vynechat, v tom případě si ovšem upravte poměrně i množství cukru a kyseliny citronové)

50 - 100 g hnědého třtinového cukru

půl lžičky kyseliny citronové (ne, vážně se jí - stejně jako u šípkového sirupu - po té hromadě práce neodvážím nepoužít)



Postup:

Šípky a oloupaná a odjadřincovaná jablka zalijeme vodou tak akorát, aby byly ponořené. Opatrně je zahřejeme tak, aby se nezačaly vařit (stejný postup jako u šípkového sirupu, podívat se můžete TADY) a táhneme je pod bodem varu tak dlouho, dokud úplně nezměknou. Podle potřeby můžeme po troškách přilévat vodu. Teď přichází doba, kdy je třeba se rozhodnout, jestli budeme rozvařený základ pasírovat na protlak, nebo ho pouze rozmixujeme tyčovým mixérem (já jsem mixovala, přišlo mi líto z už tak malého množství šípků ještě dál něco ubírat). V případě pasírování základ klasicky protlačíme přes jemné sítko a odpad vyhodíme. V případě mixování ho rozmixujeme důkladně na co nejjemnější konzistenci. Přidáme cukr podle chuti, důkladně rozmícháme, zahřejeme a horkou zavařeninu plníme do sklenic.* Sterilujeme přibližně půl hodiny na 80 stupňů, pak sklenice otočíme na víčko a necháme úplně vychladnout.

* V této fázi se zavařeniny sváří tak dlouho, dokud nezačnou želírovat a teprve poté se plní do sklenic. Já ji už dál netrápila, abych neztrácela další vitamíny. Využití u nás totiž najde především v omáčkách a není třeba ji mazat, tudíž není nutná hustější konzistence.









Žádné komentáře:

Okomentovat