úterý 28. října 2014

DOMÁCÍ LUČINA


Domácí Lučina v mém seznamu receptů si už delší dobu žádá refresh. A tak je tady, s koukatelnými fotkami a s dobrými tipy navíc. Je to sice už nějakou dobu tak notoricky známý recept, že ho možná není třeba ani uvádět, ale tak přeci jen ... kdyby ho někdo neznal ... :-)


Suroviny:

3 velké bílé jogurty (3 x 380 g Choceňský smetanový)
1 zakysaná smetana (200 g)
lžička soli

Postup:


Cedník vyložíme plátnem (já používám lněný kapesník). Aby se nám plátno do cedníku lepší rovnalo, můžeme ho předtím namočit a důkladně vyždímat, bude tvárnější. Cedník umístíme nad hlubší misku. 

Jogurty, zakysanou smetanu a sůl dáme do mísy a důkladně promícháme se solí (sůl je důležitá, zajistí lepší a rychlejší vypuzování vody). Aby se nám jogurt lépe vyklápěl, otočíme ho vzhůru nohama a dno kelímku opatrně propíchneme nožem, celý obsah by se beze zbytku měl vyklopit. 

Směs přemístíme do cedníku vyloženého plátnem a necháme cca 24 hodin někde v chladu odstát. 

Po této době vykape ze směsi většina syrovátky (tu poté můžete vypít nebo dál použít třeba do pečení) a hmota v cedníku zhoustne. Tu vyklopíme nejlépe do skleněné misky (ta nepřejímá pachy) a podle potřeby odebíráme a mícháme s ostatními surovinami (např. s čerstvou pažitkou či jinými čerstvými bylinkami). Lučina je výborná i v kombinaci mleté sladké papriky, čerstvého paprikového lusku a pepře.







3 komentáře:

  1. Klasika, připravuji doma každou chvíli, většinou v poměru 3:1 jogurt a šlehačka, nově vyšlehám nakonec pouze s himálajskou solí, cílým pepřem a olivovým olejem. Další tuk řeknete si, ale pasuje skvěle. Pěkné Popelko... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavle, musím říct, že domácí lučina je opravdu jeden z nejgeniálnější home-made nápadů, co znám. :-) Já ji mám úplně nejradši jen s pokrájenou pažitkou. Olivový olej by mě nenapadl, určitě ho vyzkouším, předpokládám, že lučinu krásně zjemní?

      Vymazat
  2. Zkusili jste někdy s osmaženou cibulkou? to je teprve bašta!

    OdpovědětVymazat