sobota 24. ledna 2015

CELOZRNNÁ BUCHTA S JABLKY A OŘECHY (BEZ VAJEC)


Pokud čekáte nějaké zvláštní povídání o tom, proč zrovna já jsem upekla celozrnnou buchtu s jablky bez vajec, asi budete zklamaní. Její historie je totiž docela jednoduchá. :-) Chtěla jsem upéct Muži, aby si měl co odvézt sebou na pánský víkend a v Jeskyni nám zůstalo docela dost nesnědených domácích jablíček, která už pomalu sesychají. Celozrnnou mouku jsem koupila už pár měsíců zpátky a čas od času dostanu chuť vyzkoušet, jak se z ní peče. No a ta vejce? Žádný ušlechtilý záměr v tom nebyl. Zkrátka došla a já si toho všimla, až když bylo na čase je přidat. Větší část těsta jsem oddělila na velký plech, pro Muže, a menší jsem upekla ve fajnovější formě zvlášť, pro návštěvu. Pečení to bylo radostné, protože jablíčka s máslem na pánvi voněla tak divě, že jsem si i okno zavřela, aby se mi ten vonný čmuch nevyvětral. :-)
Jablíčkovou formu jsem koupila společně s hruškovou v řeznictví na Břevnově za pár šušní. Pokud se chcete podívat, jak čas od času využívám tu hruštičkovou, klikněte si SEM.




Suroviny:

1 hrnek jemně mleté celozrnné mouky (Předměřické)
1 hrnek polohrubé bílé mouky
1 hrnek třtinového cukru
1 hrnek mléka
půl hrnku másla
2 - 3 lžičky prášku do pečiva (podle velikosti použitého hrnku)
půl lžičky mleté kurkumy (pro barvu a protože je zdravá), lžička mletého anýzu, lžička mleté citronové kůry

jablka (i tu se množství liší od velikosti použitého hrnku a plechu)
máslo
vlašské ořechy, skořice



Postup:

Jablka rozkrojíme na osminy a vykrojíme jadřinec (jsem známý neloupač, co není nutné, to neloupu, pokud se přece jen rozhodnete vaše jablíčka oloupat, počítejte s tím, že se budou o něco více rozpadat). Na pánvi rozehřejeme máslo a osminy jablek na něm z obou stran opečeme. Máslo je důležité nepřepálit, takže volíme přiměřeně nízkou teplotu a použijeme ho spíš více, aby se v něm jablíčka trochu okoupala. Opečená jablka přendáme na talíř a necháme je zchladnout. V té stejné pánvi rozpustíme i polovinu hrnku másla, které přijde do těsta, a rovněž ho necháme vychladnout, aby nešlo do těsta horké. Pak už jen smícháme všechny suroviny na těsto dohromady (včetně másla). Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané formy, ozdobíme ho opečenými jablky, zasypeme ořechy a skořicí a pečeme v troubě rozehřáté na 170 stupňů přibližně půl hodiny (doba závisí na výšce těsta a velikosti formy) tak dlouho, dokud těsto po okrajích nezezlátne a zapíchnutá špejle z něj nevyjde čistá. Krájíme po vychladnutí.









Žádné komentáře:

Okomentovat