středa 16. srpna 2017

LOSOS S KOPROVOU OMÁČKOU A HRÁŠKOVÝM PYRÉ





Suroviny:

2 porce lososa
150 ml 30% smetany
100 ml suchého bílého vína
polovina citronu
2 hrsti čerstvého kopru
350 g mraženého hrášku
100 g másla
pepř, sůl

Postup:


Máslo rozdělíme na třetiny. Jednu třetinu pomalu rozpustíme v rendlíku, přidáme víno a smetanu a pomalým varem tekutinu zredukujeme na polovinu. Tu dochutíme solí, pepřem a citronem podle potřeby a ke konci do ní vmícháme nadrobno nasekaný kopr (omáčku dále nevaříme, jinak kopr ztratí svěžest). Hrášek uvaříme ve vodě (v takovém případě poté vodu slijeme a necháme stranou na případné naředění pyré a nebo další použití - polévka), nebo ho uvaříme v páře. Rozmixujeme ho dohladka, podle potřeby naředíme, osolíme a na konec v pyré rozpustíme druhou třetinu másla. Lososa omyjeme, osušíme ho papírovou utěrkou, osolíme a opepříme podle chuti. Osmažíme ho z obou stran zprudka na zbytku másla (pokud je s kůží, tou nejprve dolů, u velmi čerstvých ryb se doporučuje kůži několikrát naříznout, aby se filet nezkroutil). Doba smažení je individuální podle tloušťky filetu, obecně ale platí, že ho není třeba dlouho týrat, aby se nevysušil.



Žádné komentáře:

Okomentovat