sobota 6. srpna 2016

RYCHLÁ CUKETOVÁ POLÉVKA S BAZALKOU A PARMAZÁNEM

A je to tady. Co? Léto. V létě je ve světě přecuketováno. Cukety jsou všude, dorůstají závratnou rychlostí v nespotřebovatelném množství a člověku je hloupé je vyhodit (protože jídlo se prostě nevyhazuje) a tak je zapéká a přidává všude, kde se dá, a zbytek rozdává. Tak se k nim dostávají nezahrádkáři jako my. A vysvětluje to momentální stav naší lednice, která je cuket plná.
Polévka je takové šikovné jídlo, ve které můžete utopit hnedle jednu velkou, nebo dvě menší tyhle potvory.





Suroviny:

1 velká cuketa
100 - 150 g jemně strouhaného parmazánu
100 ml smetany
2 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
pepř, sůl, estragon, několik lístků čerstvé bazalky
1 malý stroužek česneku




Postup:

Starší cuketu oloupeme a vyřízneme semínka, mladou není třeba ani loupat, ani odsemínkovávat. Nakrájíme ji na větší kostky, v hrnci rozpálíme máslo a olivový olej a cuketu na něm opečeme do změknutí. Přihodíme prolisovaný česnek, krátce zarestujeme, osolíme ji, opepříme, přihodíme estragon, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Vaříme asi 10 minut. Poté do základu přidáme bazalku, parmazán a smetanu a tyčovým mixérem polévku rozmixujeme dohladka. Podle chuti dosolíme, ale už nevaříme.




Žádné komentáře:

Okomentovat