čtvrtek 2. října 2014

DOMÁCÍ HOUBOVÉ KOŘENÍ

- sice předpokládá určité zásoby jednodruhového koření, ale když si je pořídíte a namícháte si vlastní (a nejen houbové samozřejmě), bude to stát za to! Já to tak vlastně dělám pořád. Nepořizuji si žádné směsky, ale mám od každého koření trošku (včetně mleté cibule) a když potřebuji, namíchám si ho podle sebe. Řídím se složením z kupovaných sáčků, které částečně už prázdné schovávám doma, částečně opisuji v obchodech a nebo lovím na internetu. How simply (jak jednoduché)! Pěkně bez soli a naprosto zbytečného glutamanu. A přála bych vám cítit tu vůni!


Suroviny:

sušené houby - lze použít cokoliv, co se nehodí nikam jinam, např. nohy nebo různé odkrojky, vždy je ale dobré držet se toho, že by to měly být houby tvrdší, protože je nejprve třeba je usušit - a mokré houby se suší hůř, to dá rozum
kmín
česnek
cibule
bílý pepř
citronová kůra
petržel
hořčice
koriandr

Nejjednodušší je samozřejmě pořídit si koření už jemně namleté a jen ho smíchat, ale máte-li nějaký schopný mlýnek, můžete samozřejmě použít i drcené (to platí i v případě, že máte raději hrubší konzistenci směsí) nebo přímo celé. Mně se osvědčilo umlít koření v elektrickém mlýnku na kafe. Zkoušela jsem to i ve food processoru, ten ale neumí úplně jemnou konzistenci (tedy alespoň ten můj).


Množství jednotlivých druhů koření ve směsi je zcela na vás. Já se držela toho, že největší podíl - zhruba polovina celkového množství - by měly být houby (přece jen se jedná o houbovou směsku). Druhý největší podíl zastoupil kmín, protože jde s houbami zkrátka velice dobře dohromady. V o kapku menším množství následoval i česnek, pak cibule, pepř, citronová kůra, petržel, hořčice a nakonec - jen tak na dochucení - i koriandr. To všechno stačí důkladně smíchat dohromady s jemně namletými houbami (případně to pěkně pohromadě prohnat v mlýnku) a uložit do vzduchotěsné nádoby. A pak používat podle potřeby.
Dobrá rada na závěr: Až budete mlít houby (tedy především, ale vyplatí se i u všeho ostatního), nechte je po namletí třeba tři minutky odstát. Mleté houby víří a práší a je škoda přijít o každé zrnko. A také byste je pak půl dne smrkali a vytírali z očí. :-)
























Žádné komentáře:

Okomentovat