úterý 3. února 2015

DOMÁCÍ BUJÓN

Tentokrát to nebude ani tak o receptu, jako o nápadu. Na domácí bujón. Sice jsem tak trochu smutně zjistila, že to zdaleka není můj vynález, ale což, na Popelčino takové věci patří, a tak ho sem přeci dám. Mnou a mojí hloupostí vynalezený domácí bujón. :-) A jak se to stalo? Úplně jednoduše. Měla jsem k dispozici velké množství vývaru, který se mi nevešel na mrazák a tak jsem redukovala a redukovala a redukovala, až jsem zredukovala čtyři pětilitrové hrnce na polovinu jednoho z nich. Když jsem se pak chystala pytlíčkovat, zjistila jsem, že sáčky došly a že jediné k dispozici byly ty na led (které jsem kdysi s nadšením koupila jako pro mě novinku a které jsem snad nikdy nepoužila a už poněkolikáté jsem je stěhovala).


Jak tedy na to? Uvaříte pořádně silný a dobrý vývar, který zredukujete na minimum (redukujete tak dlouho, odkud se nezačne táhnout jako sirup) a pak jím plníte sáčky na led. Použít můžete buď čistý vývar, bez zeleniny, nebo zeleninu proberete, odstraníte koření a tyčovým mixérem ji ve vývaru rozmixujete na jemno. Mám teď na mrazáku obě varianty a obě jsou perfektní. Jen ta zeleninová se hodí spíš do omáček a jiných pokrmů, kterým nevadí drobné zakalení.

A to je vlastně asi všechno. :-) Zkouším z toho vymáčknout co nejvíc, ale začíná to být křeč a tak už toho nechám. Velice zkrátka - uvaříte vývar, svaříte ho, zamrazíte ho. :-)


Žádné komentáře:

Okomentovat