pondělí 10. listopadu 2014

KEFÍROVÁ BUCHTA

Kefírová buchta je vláčná, hebká, kakaová a výborná. Myslím, že právě na ní se můj Muž naučil jíst sladké pečené záležitosti (ač bych tomu dřív nevěřila). Upekla jsem ji jednou, zmizela během jednoho dne. Upekla jsem ji tedy hned podruhé, protože měla přijít návštěva a zrovna se to hodilo, a zmizela zas. A na druhý den se v lednici objevily zásoby kefíru. :-) A tak ji teď peču pravidelně. Když je chuť a nebo když je třeba někde si udělat oko (třeba v práci). Udělejte si taky oko!



Suroviny:

350 g hladké mouky
200 g cukru
lžička jedlé sody
100 ml oleje
1 kefír (balení 500 ml)*
kakao**
* místo kefíru používám i syrovátku, která mi vykape, když dělám domácí lučinu
** podle chuti a druhu kakaa, zpravidla dávám čtyři hodně vrchovaté lžíce tmavého holandského, máme rádi buchtu tmavou (podle mojí zkušenosti platí, že čím víc kakaa, tím buchta méně vyběhne, v původním receptu byla jen lžíce a těsto bylo po upečení nadýchanější)

Postup:

Všechny suroviny smícháme dohromady a vylijeme na plech. Těsto nahrneme od středu ke krajům, aby nebylo uprostřed vyšší. Někdy se stane, že se během pečení udělají na buchtě bubliny a povrch je nerovný - stačí ho (než vychladne) na chvíli zatížit např. prkénkem (ale jen lehce tak, aby se povrch zarovnal a buchta nespadla). Buchtu potíráme čokoládou (používám čokoládu na vaření, kterou namíchám se 70% hořkou čokoládou), porcujeme ji nahřátým nožem. Podle chuti můžeme také přidat mandle nebo ořechy, jak do těsta, tak navrch. Buchta nejlepší chutná vychlazená.






Žádné komentáře:

Okomentovat