úterý 25. března 2014

MAROKÁNKY


Marokánky mám spojené s dětstvím, s mojí mámou a z nějakého důvodu s cukrárnou, která se nachází přes silnici proti benešovskému nádraží. S dětstvím proto, že to bylo období, kdy jsem si občas marokánky mívali doma. V pozdějším věku mi ze života nějak vymizely. S mámou proto, že si pamatuji, že je vždycky měla ráda. S benešovskou cukrárnou kdoví proč - možná to mělo něco společného s tím, že jsme tam kdysi s mámou čekávali na vlak. Možná se mně to tedy všechno jenom smíchalo dohromady. :-) Co si ještě pamatuji, že tehdejší marokánky lezly do zubů, byly v nich arašídy a rozinky a na nich čokoládová poleva, co se patlala po prstech, ale kupodivu se vůbec nerozpouštěla v puse. Na dospělosti je kouzelné to, jak člověk postupem času zjišťuje, že věci, které se dřív zdály být nedosažitelné, jsou vlastně strašně dostupné, protože si je člověk jednoduše může udělat doma. Stejně jako marokánky. Stačí obětovat trochu času a nadšení. Rozhodně jsem ale nechtěla jít cestou arašídů a rozinek (obojí zrovna dvakrát nemusím). Místo rozinek jsem použila měkké sušené ovoce (papaya, ananas, meruňky, švestky, jahody, hrušky, jablka, datle, fíky, brusinky), vlašské a lískové ořechy, mandle a slunečnicová semínka. Záleží na každém, jak pestrou a hrubou si základní směs připraví. Mně je třeba příjemnější ta jemnější, aby potom byla výsledná hmota kompaktnější. Podle toho můžete tedy suroviny buď nahrubo pokrájet nožem, nebo rozemlít v mixéru.






Suroviny:


sušené ovoce, ořechy, mandle - cca 600 g
200 g cukru moučka
40 g hladké mouky
300 ml smetany







Postup:


Ořechy a mandle umeleme ve stolním mixéru nadrobno. Ovoce nakrájíme na drobné kousky (případně rovněž pomeleme v mixéru, v tom případě doporučuji mlít každý druh zvlášť). Důkladně promícháme tak, aby ve směsi nezůstaly hrudky. Na teflonové pánvi svaříme dohromady oba cukry, smetanu a mouku (mouku doporučuji nejprve rozkvrdlat ve studené smetaně, aby se nenadělaly hrudky). 






Vychladlý svar přidáme k ovocné směsi a promícháme. Necháme hodinu odstát.













Lžicí tvarujeme na plechu vyloženém pečícím papírem kolečka. Necháváme při tom mezi nimi mezeru, kolečka se při pečení ještě roztečou do stran. 











Pečeme v rozehřáté troubě při střední teplotě cca 15 minut - není dobré na to ale spoléhat, protože každá trouba peče jinak. Nejspolehlivějším ukazatel toho, že jsou marokánky upečené, jsou nazlátlé okraje. Pozor, směs se rychle připéká, je potřeba ji často hlídat. Upečené marokánky necháme na plechu úplně vychladnout, půjdou bez problémů sloupnout. Spodní část potom máčíme v čokoládě a necháme na chladném místě ztuhnout.







Marokánky jsou celkově dost sladká záležitost, takže si je dávkujte opatrně, ať vám netrnou zuby. Nejlepší  samozřejmě chutnají k hořkému kafi. 



Žádné komentáře:

Okomentovat