středa 30. dubna 2014

ŠPEKOVÝ SALÁT

aneb taková slušná prasárnička.


Přiznám se, že já jsem se ke špekovému salátu musela nejdřív projíst. Z představy tukem obalené zeleniny se mi nejprve zvedal žaludek. Jakmile jsem se od toho ale oprostila, dorazil k mým chuťovým buňkám moc příjemný pocit. :-) A nikde není psáno, že si nemůžete udělat light verzi. I já ji koneckonců občas dělám. To v případě, že se mi ze špeku vypeče příliš mnoho tuku. Použiji tedy jen část a zbytek schovám do vaření. 

K výrobě špekového salátu potřebujete jen hlávku ledového salátu (nebo klasický salát hlávkový ze zahrádky, protože k němu ale nemám přístup, přijde mi použití ledového lepší než povadlé listy z obchodu), 100 - 200 g dobrého špeku (opravdu si radši zajděte do řeznictví a vyberte nějaký, co nebude smrdět a po vyškvaření vám z něj nezbudou jen vyschlé lupínky a slaná voda), cukr krupici, ocet a vodu. Salát můžete doplnit i na plátky nakrájenou slaninou tak, jak je to na fotkách, ale není to nutné.

Rekapitulace surovin:

1 hlávka salátu
100 - 200 g špeku (případně část slaniny)
voda, cukr krupice, ocet

Postup:

Salát prsty natrháme do mísy tak, aby se kousky vešly na lžíci a přidáme zálivku z vody, octa a cukru (zálivku si připravíme podle chuti, někdo rád kyselejší, někdo sladší, takže přidáváme a ochutnáváme). Špek nakrájíme na kostičky a v rendlíku ho osmažíme do křupava. Pokud přidáváme slaninu, můžeme ji přihodit ke špeku nebo zvlášť osmažit na pánvi. Špek i s vyškvařeným tukem vlijeme na salát a důkladně promícháme, dokud se každý kousek salátu tukem neobalí. Rendlík předtím necháme trochu vystydnout, jinak bude horký tuk prskat! Salát je určený k okamžitému podávání a rychlé spotřebě. Před konzumací ho udržujeme při pokojové teplotě, v chladu by tuk příliš ztuhl.





Žádné komentáře:

Okomentovat