středa 5. března 2014

PEČENÝ ČAJ


Suroviny:

Ovoce - rybíz, angrešt, josta, aronie, višně, třešně, ostružiny, borůvky, broskve, meruňky, maliny, jahody, švestky, jablka, hrušky, pomeranče, kiwi, ananas, mango, mandarinky, nektarinky, hrozno, citrón, šípky, jeřabiny, mirabelky, blumy ...
Koření - zázvor, anýz, hřebíček, skořice, badyán, kardamom, vanilka, citronová / pomerančová kůra, máta, meduňka ...
Na dochucení - rum, cukr / med ...

Postup:

Pro pečený čaj platí, že zhruba polovina směsi by měla být z kyselejšího ovoce, např. rybízu (dodává čaji „šťávu“). Větší ovoce nakrájíme na malé kousky. Tvrdou slupku např. z jablek je možné oloupat, ale není to nutnost. Přisypeme zbytek drobnějšího ovoce, osladíme a přidáme koření podle chuti. Dochutíme citrónem, který buď nakrájíme na kousky, nebo z něj vymačkáme pouze šťávu. V hlubším plechu pečeme při 180° cca 30 – 40 minut. Po upečení je možné ovoce ještě trochu rozmačkat – záleží na tom, zda vám v čaji vyhovují větší nebo menší kousky. Pokud chceme do směsi přidat rum, je potřeba to udělat až v závěru, kdy je směs upečená. Rum přilijte a v troubě ještě okamžik prohřejte, aby se směs do sklenic plnila horká. Naplněné sklenice postavte na víčko a nechte vychladnout.
Použití je jednoduché – několik lžic ovocné směsi zalijeme horkou vodou, nebo přidáme do hotového čaje (např. černého) a podáváme.



Žádné komentáře:

Okomentovat