úterý 14. dubna 2015

KVÁSKOVÝ CHLÉB ZADĚLÁVÁNÝ KYSANÝM PODMÁSLÍM

s přidaným lněným semínkem.

Obecně o tom, jak Popelka peče chleba, si můžete přečíst TADY:


Suroviny:

3 lžíce kvásku
přibližně 150 g žitné chlebové mouky a 150 g vody

600 g pšeničné tmavé chlebové mouky
200 g žitné chlebové mouky
200 g žitné celozrnné mouky
4 lžíce soli
2 lžíce drceného kmínu
1 litr kysaného podmáslí
několik hrstí lněného semínka

Postup:

Z kvásku, mouky a vody umícháme řídké těstíčko a necháme ho rozkvasit podle potřeby (12 i více hodin). Společně s ostatními surovinami ho zpracujeme v těsto, které opravdu důkladně propracujeme a prohněteme (práce s těstem se v případě chleba opravdu zúročí), rozdělíme ho na 2 - 3 části podle velikosti ošatek (já mám ošatky malé a proto ho dělím natřikrát). Každou část těsta ještě zvlášť prohněteme a stočíme do žitnou moukou dobře vysypané ošatky, kde ho necháme kynout tak dlouho, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Troubu rozpálíme na 250 stupňů. Společně s troubou rozpalujeme i plech, na kterém se bude chleba péct a na dně trouby také starý plecháček nebo hrnec. Chléb opatrně vyklopíme z ošatky na prkénko vyložené dostatečně velkým kusem pečícího papíru (z prkénka budeme chléb sázet na rozpálený plech, proto doporučuji spíše dřevo než plast). V této fázi můžeme z chleba omést přebytečnou mouku a také ho dobře nabroušeným nožem naříznout. Otevřeme troubu a chléb i s pečícím papírem opatrně přemístíme na rozpálený plech. Do plecháčku na dně trouby nalijeme přibližně půl litru vody (pozor na horkou páru) a troubu ihned zavřeme, abychom nevyvětrali teplo. Pečeme na 250 stupňů přibližně 10 minut, poté teplotu stáhneme na 160 stupňů, odstraníme plecháček a dopékáme chléb dalších 30 - 60 minut (podle jeho velikosti, trouby a také podle toho, jak vypečenou kůrku máme rádi). Hotový chléb poznáme podle toho, že po zaklepání na spodní stranu dutě "zvoní". Chléb necháme vychladnout na mřížce. Nekrájíme horký, jinak se srazí.





Žádné komentáře:

Okomentovat