úterý 22. listopadu 2016

SEZAMOVÝ PLATÝZ S VAŘENÝM BRAMBOREM


V Jeskyni se vyskytnul platýz. Pořídila jsem ho náhodou za dobrou cenu (stejně jako všechny ostatní mořské ryby). Vzhledem k tomu, že už ho dlouho zase mít nebudeme (kdo ví jestli, když ty sladkovodní ryby máme vždycky k dispozici a jsou tak dobré!), nechtělo se mi ho jen tak odbýt v pánvi na másle, i když bych to s chutí udělala, a tak jsem mu dopřála křupavou sezamovou krustu. Kdysi jsem takhle upravila tofu. Úplně jsem zapomněla, jaká je to báječná věc. Takže ať máte platýze, nebo nemáte, klidně si takhle obalte i řízek, stojí to za vyzkoušení!



Suroviny:

platýz (nejlépe filety, ať je to bez práce, zrovna platýze bych já osobně filetovat nechtěla)
3 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
1 vejce
hladkou mouku na obalení
přiměřené množství sezamu (tak, aby se filet dobře obaloval)
pepř, sůl, volitelně čerstvé zelené bylinky jako rozmarýn, tymián

Postup:

Rybu opláchneme a dobře ji osušíme papírovou utěrkou.* Osolíme ji, lehce opepříme a poté ji upravíme jako klasický řízek v trojobalu, jen místo strouhanky použijeme sezam (hladká mouka → vejce → sezam). V pánvi rozehřejeme máslo společně s bylinkami a olivovým olejem (ten pomůže, aby se máslo nepřepálilo) a obalené filety na něm z každé strany osmažíme.** Pánev tentokrát nerozpalujeme příliš, sezam má tendenci pálit se a hořknout. Smažíme podle tloušťky filetu přibližně 3 - 5 minut z každé strany. Podáváme třeba s vařeným bramborem.

*Kdo chce, srazí nejprve chuť ryby vymačkaným citronem. Já to nedělám.
**Je dobré nenechat filety bez osmažení obalené dlouho, nasolením pouští vodu, krusta se rozpadá a tuk v pánvi prská.






Žádné komentáře:

Okomentovat