pondělí 9. března 2015

FAZOLOVÁ POLÉVKA S KLOBÁSOU



Když se ve vaření nebo pečení pro něco nadchnu tak, že jsem ochotná překonávat překážky a nedbat na (často ukrutnou) časovou ztrátu, zpravidla to má nějaký důvod. Tentokrát tím důvodem byly fazole. Věřím tomu, že nejsem jediný fazoloúchyl. Fazole jsou prostě fajn. Jsou barevné, zvonivé, tvrdé a na dotek příjemné. Člověk se jimi může jen tak přehrabovat nebo na ně koukat ve sklenicích (já mám všechny fazole vystrčené venku právě abych se jimi mohla pořád kochat) a pořád to bude paráda. Kdyby bylo na mně, klidně bych do fazolí i skákala a nebo v nich spala.
Já zjistila, že mám doma fazolí celkem šest druhů. Tuhle jsem byla v obchodě a chtěla si pořídit další dvoje, ale pak jsem se přece jen zarazila a nekoupila nic (to když jsem si představila, co by na to asi řekl můj Muž, kdyby věděl, že k hromadění surovin mám úplně jinou než chuťovou motivaci - totiž estetickou). Také jsem si říkala, že už by si mohl všimnout, že zatímco na páse přes kasu pravidelně projíždějí nejrůznější sáčky luštěnin, na talíři se zase tak často neobjevují (měla bych to napravit).


Pokud se pustíte do vaření fazolové polévky, určitě dodržte pravidlo, že je potřeba každý druh máčet i vařit zvlášť, protože každý druh je jiný a tak potřebuje rozdílnou dobu varu k tomu, aby změkl. Samozřejmě vás nenutím, abyste používali šest druhů fazolí jako já. Vystačíte si určitě i s jedním oblíbeným (i když je pravda, že každý druh také jinak chutná a čím více tedy druhů, tím pestřejší polévka). Fazole také solte až po změknutí a nebo přímo v polévce, jinak se vám do měkka nikdy neuvaří. Použití octa v polévce je zcela volitelné, ale já mám poslední roky nakyslé polévky přímo nezřízeně ráda, a tak si dokyselování potrpím. Takže tu je fazolová polévka podle Popelky:


Suroviny:

fazole podle chuti (já použila po dvou hrstech od šesti druhů)
2 středně velké mrkve
2 vetší cibule
1 nožička klobásy podle chuti (raději nějakou kvalitnější, která se v polévce nerozpustí)
malá plechovka rajčatového protlaku (140 g)
200 ml vysokoprocentní smetany
1 lžíce sádla
2 stroužky česneku
ocet
pepř, sůl, lžička sladké papriky, lžička majoránky, lžička saturejky



Postup:

Fazole namočíme přes noc do vlažné vody (každý druh zvlášť). Druhý den vodu slijeme a v menším množství vody je uvaříme do měkka (opět každý druh zvlášť). Nesolíme, jinak nezměknou! Fazole ponecháme v uvařené vodě a odložíme je stranou. Cibuli nakrájíme nadrobno a v hrnci na rozpáleném sádle ji necháme zesklovatět. Přihodíme na tenká kolečka nakrájenou mrkev, kterou restujeme tak dlouho, dokud lehce nezměkne a nepustí vodu. Poté přidáme na kolečka nakrájenou klobásu, prolisovaný česnek a sladkou papriku, orestujeme, přidáme i rajčatový protlak, opět zarestujeme a zalijeme vodou nebo vývarem. Přidáme fazole i s vodou, ve které se vařily, osolíme, opepříme, osaturejkujeme a na mírném ohni vaříme tak dlouho, dokud mrkev nezměkne. Teprve poté vmícháme smetanu, rozemneme majoránku a dochutíme octem dle libosti. Polévku podáváme nejlépe horkou a s čerstvým chlebem.























Žádné komentáře:

Okomentovat