středa 25. února 2015

BEZLEPKOVÉ MEDOVÉ PERNÍČKY (BEZ CUKRU)



Slíbila jsem si do roku 2015, že se naučím péct bezlepkově, ale musím se přiznat, že se na to ještě úplně necítím. Mám hodiny a hodiny načtené teorie, cizích zkušeností a nakoupeno spoustu druhů různých mouk, ale cítím, že mi ještě pár kousků skládačky chybí, takže například do kynutých těst se zatím pouštět nechci. Pro perníčky jsem se ale úplně nadchla (perníčky jsou zkrátka moje silná stránka a ke všemu mě náramně baví, na ty lepkové se můžete podívat v oddíle Perníková Pavlína) a tak jsem v noci zadělala těsto a do rána pekla (a proto mi to teď přes den vůbec nemyslí :-) ).



Nepekla jsem do Jeskyně, ale pro kamarádku, a zadání znělo BEZ LEPKU a BEZ CUKRU. Cukr jsem tentokrát naštěstí mohla nahradit povoleným medem (místo vánoční stévie, jejíž smrad i chuť k smrti nesnáším) a tak to bylo pečení radostné. Větší množství medu navíc zajistilo dobrou pojivost těsta a tak se ním překvapivě dobře pracovalo. Nelepilo se, nelámalo a oproti lepkovému bylo vlastně jen o něco křehčí (asi tak jako linecké cukroví z lepkové polohrubé mouky), takže bylo potřeba s ním manipulovat opatrněji jak při rozvalování, přemisťování vykrájených tvarů na plech a přenášení ještě horkých perníčků, tak při skladování perníčků hotových. Ale ani tak nejsou výrazně lámavé. Rozumějte, jen mám srovnání s těmi lepkovými, se kterými můžu v krabici hodinu intenzivně třást a oloupe se z nich tak maximálně poleva. :-) Těsto, tím jak je křehké, se krásně zdobí vtlačováním. Jen je třeba si pohlídat, aby nebylo příliš oschlé, jinak trochu praská (pokud před vtlačováním oschne, je dobré ho navlhčit vodou). Jak praská, na to se můžete podívat na fotkách. U některých perníčků (především u těch blíž k ránu) už jsem nebyla tak precizní. Kdo o sobě víte, že nemáte úplně nejšikovnější ruce, vybírejte si na vykrajování alespoň do začátku spíš jednodušší tvary, těsto má tendenci se v úzkých a tenkých částech lámat. Trochu si můžete pomoct, když se ho nebudete snažit z vykrajovátek vytlačovat prstem, ale např obrácenou stranou příborového nože. 


Těsto je upravený recept klasických perníčků, které peču už léta (podívat se můžete TADY). Použití psyllia je diskutabilní. Netušila jsem totiž, že se musí před použitím do těsta nechat nabobtnat (to jsou přesně ty kousky skládačky, o kterých píšu výše). Já s těstem pracovala hned, protože jsem byla nedočkavá, ale určitě by si zasloužilo odpočinou přes noc v lednici - v takovém případě bych ale psyllium raději vynechala, protože by během odpočívání vsakovalo vlhkost z těsta a to by se potom drolilo.



No, když jsem to teď takhle pěkně sepsala, mám pocit, že je v tomhle receptu víc otazníků než bych si bývala přála, ale i tak - když podle něho budete zkoušet péct, budu moc ráda. Jen vás prosím - napište mi o tom do komentářů pod článkem nebo přímo na Facebook (i s fotkou), za každou zkušenost nebo tip budu nesmírně vděčná!


Suroviny:

200 g Schär Mix It! Universal
100 g pohankové mouky (pohanková mouka je dobré pojivo)
2 lžičky jedlé sody
perníkové koření podle chuti (bezlepkové najdete TADY)
5 lžic medu
1 velké vejce
40 g másla
1 lžíce psyllia (krk na špalek za to nedám, jestli mělo v těstě nějakou funkci - že se před použitím musí nechat namočit a nabobtnat jsem zjistila až po upečení, ale kdyby přece, pro jistotu ho uvádím, minimálně udělá dobře vašemu bříšku :-) )

Pokud chcete do těsta přidat i kakao, nahraďte jím poměrnou část mouky - kakao pohlcuje vlhkost, která by pak v těstě chyběla.



Postup:

Sypké suroviny prosejeme do mísy a důkladně je promícháme. Přidáme na plátky nakrájené a povolené máslo, tekutý med a vejce a všechno ještě v míse prohněteme rukou tak, aby se těsto spojilo. Vyklopíme ho na vál a pokračujeme ještě nějakou dobu v hnětení a překládání (pojivost těsta odvisí na savosti mouky, pokud by bylo příliš suché, použijte ještě trochu bílku nebo pár kapek obyčejné vody či mléka). Poté těsto na pomoučněném vále vyválíme na placku vysokou přibližně 4 mm (bezlepkové těsto méně vyběhne, takže chceme-li perníčky pěkně buclaté, je třeba s tím počítat). Z těsta vykrájíme požadované tvary a opatrně je přesuneme na plech vymazaný máslem (máslo dělá perníčkům vyloženě dobře, proto se přimlouvám spíš za něj než za pečicí papír), kde je můžeme ještě dále zdobit. Těsto je třeba zpracovávat o něco rychleji než klasické lepkové, protože rozválené rychleji osychá, tudíž se při dalším vyvalování více drolí.* Těsto proto vyvalujeme po menších částech tak, abychom ho stihli včas vykrájet a okrojky opět důkladně propracujeme a zabalíme do fólie (pokud těsto přece jen vyschne, nevadí, namočíme si dlaně a propracujeme ho vlhkýma rukama). Vykrájené a ozdobené perníčky pomažeme rozkvrdlaným vejcem a pečeme v troubě předehřáté na 160 stupňů přibližně 10 - 15 minut dozlatova (podle trouby). Ještě horké perníčky přesuneme za pomoci tenké obracečky na vál a necháme je úplně vychladnout.

* Těsto ztrácí pružnost i při zdobení, obzvlášť pokud nám to trvá déle. Perníčky je možné před zdobením opatrně navlhčit a vodu nechat chvíli vsáknout, aby povrch opět získal na pružnosti a vytlačováním tolik nepraskal.

Z uvedené dávky se povede vykrájet přibližně 40 - 50 perníčků (podle velikosti).












Žádné komentáře:

Okomentovat