sobota 15. března 2014

HRSTKOVÁ POLÉVKA


Suroviny:

po hrsti čočky, hrachu, cizrny, soji, krup a fazolí (použila jsem místo malých bílých fazole adzuki)
velkou hrst špaldových / ovesných vloček
1 menší mrkev, petržel a kousek celeru zhruba ve stejné velikosti
2 velké cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce másla
1 lžíce octa
vývar
sůl, pepř, lžička majoránky, půl lžičky drceného kmínu, špetka mletého nového koření, 1 bobkový list, čerstvá petrželka




Postup:

Luštěniny a kroupy namočíme přes noc do studené vody. Před použitím slijeme a propláchneme důkladně v sítu. 


Cibuli nakrájíme nadrobno, necháme ji na másle zesklovatět a přihodíme k ní kmín a na kostičky nakrájenou (nebo nahrubo nastrouhanou) mrkev, petržel a celer a společně orestujeme. 
(Tahle trojkombinace se nazývá zeleninou základní. Já ji mám do zásoby nakrájenou a po malých porcích nasáčkovanou v mrazáku. Před použitím ji pouze vytáhnu a propláchnu v sítu vlažnou vodou, abych se zbavila přebytečné namražené tekutiny.)

K orestované zelenině přisypeme luštěniny a kroupy, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek a nové koření a vaříme na mírném ohni cca 10 minut. 


Pak vsypeme vločky, zakápneme octem a vaříme ještě dalších 10 - 15 minut (nebo do změknutí luštěnin). Ke konci přidáme majoránku a nasekanou petržel.


Podáváme nejlépe s čerstvým chlebem.























Žádné komentáře:

Okomentovat