pátek 13. června 2014

TVAROHOVÝ KOLÁČ S JAHODAMI

Jahodová sezóna je tady a my máme doma 6 kg výborných jahod a další jsou na cestě. Koktejly a jahody s cukrem jsou samozřejmostí. Samozřejmostí je i jahodový koláč s tvarohem, na který jsem se těšila už skoro měsíc. Jahody se totiž s tvarohem zkrátka mají rády. Léto je prostě tady, a i když ho nemám ráda, nemůžu mu upřít pár báječných záležitostí, jako jsou třeba teplé modré letní noci a nebo právě jahody.





Suroviny:

Těsto:
250 g hladké mouky
120 g másla
1 celé vejce
50 ml mléka
2 lžíce vanilkového cukru

Náplň:
500 g tvarohu (2 balení)
2 žloutky
vanilkový cukr, extrakt nebo přímo vanilkový lusk
cukr krupice na doslazení podle chuti
jahody



Postup:

Mouku, změklé máslo, vejce, mléko a cukr smícháme a vypracujeme hladké a nelepivé těsto, které zakryjeme potravinářskou fólií a necháme při pokojové teplotě hodinu odležet. 










Poté ho natlačíme do formy v tenké vrstvě tak, abychom utvořili na všech místech stejně vysoký okraj. Těsto na dně formy důkladně propícháme vidličkou, aby se nenafouklo. 










Tvaroh rozmícháme s vanilkou, cukrem a žloutky a rozetřeme na připravený korpus. Nahoru vyskládáme jahody a lehce je do tvarohu zamáčkneme. Pečeme v troubě při střední teplotě tak dlouho, dokud okraje těsta nezezlátnou. Po upečení necháme zcela vychladnout.








Žádné komentáře:

Okomentovat