sobota 21. března 2015

VELIKONOČNÍ MAZANEC


Letos si to trochu zjednoduším, i když ne tak úplně z lenosti. Zkoušela jsem a zkoušela různé recepty a stejně jsem se nakonec vrátila k jednomu osvědčenému. Jaký je totiž nejlepší mazanec? Přece ten z babiččiny kuchařky. Je měkký, vláčný, nedusivý a nedrobivý a hlavně poctivý a s těstem se pracuje přímo báječně. Je máslové, těžké, v ruce úplně sametové a vůbec nelepí. Stejně jako těsto na loňskou vánočku. A aby taky ne, když je úplně stejné. :-) V kuchařce se totiž praví, že z vánočkového těsta lze upéct i velikonoční bochánky. Kopíruji tedy recept na vánočku i s postupem, když už je jednou sepsaný (na vánočku se můžete podívat TADY). Jen špetku muškátového oříšku a anýzu jsem si tam přidala navíc, protože těsto náramně jarně ovoní.




Suroviny:


500 g polohrubé mouky
80 g moučkového cukru
5 g soli
30 g droždí
100 g másla
2 žloutky
200 ml mléka
50 g rozinek (a kapku rumu na namočení)
30 g mandlí
1 vejce na potření
1 lžička kypřícího prášku do pečení
1 lžička sušené citronové kůry, špetka muškátového oříšku, půl lžičky mletého anýzu, špetka kurkumy (pro pěknou barvu a protože je zdravá)



Postup:

Rozdrobené droždí zasypeme lžičkou cukru a třeme tak dlouho, dokud se nerozpustí. Přidáme lžíci mouky, trochu mléka, umícháme v řídké těstíčko a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Zbylé mléko zahřejeme a rozpustíme v něm máslo, odložíme stranou a necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Všechny suché suroviny důkladně promícháme v míse, uprostřed uděláme důlek a do důlku dáme kvásek, oba žloutky, vlahé máslo a rozinky předem namočené v rumu (já rozinky přidávám do už zadělaného těsta).

Vařečkou zaděláme těsto, které poté přendáme na vál a propracujeme ho rukama (jde to snadno, je krásně vláčné a nelepí). Zakryjeme ho mísou nebo potravinovou fólií a necháme ho při pokojové teplotě kynout tak dlouho, dokud jednou neznásobí svůj objem. Poté ho novým propracováním srazíme a necháme opět vykynout.








Postup opakujeme ještě jednou. Z dobře vykynutého těsta vypracujeme dva bochánky, které necháme na plechu ještě dokynout. Poté je potřeme rozkvrdlaným vejcem, posypeme mandlemi, nakrojíme do kříže a pečeme v troubě rozehřáté na 200 stupňů přibližně 10 minut, aby se mazanec na povrchu zatáhl, pak teplotu stáhneme na 150 stupňů a dopékáme přibližně dalších 20 - 30 minut podle velikosti. Krájíme až po úplném vychladnutí.











Žádné komentáře:

Okomentovat