pondělí 23. března 2015

VELIKONOČNÍ JIDÁŠE



Suroviny:

250 g polohrubé mouky
15 g čerstvého droždí
40 g másla
40 g krupicového cukru 
2 žloutky (ty dodávají těstu křehkost a barvu, tak je nešiďte)
100 ml mléka
3 g soli
po půl lžičce mletého anýzu, muškátového květu a vanilky
lžička sušené pomerančové kůry 

Postup:

Droždí rozdrobíme do hrníčku, zasypeme ho lžičkou cukru a rozetřeme ho tak, aby bylo tekuté. Pak přidáme trošku vlažného mléka a dáme na teplé místo vzejít. Sypké suroviny promícháme ve větší míse, aby se řádně spojily. Máslo společně s mlékem necháme v rendlíku na mírném plameni rozpustit. Pozor, do těsta musí přijít vlažné, ne horké, takže ho nezapomeneme nechat prostydnout.







Mezitím nám vzejde kvásek (nezapomeňte ho hlídat, jinak se jako já rázem ocitnete v pohádce Hrnečku vař! :-) ). Kvásek vyškrábneme do mísy, přidáme žloutky a máslo rozpuštěné v mléce. 
Vařečkou zaděláme hladké a nelepivé těsto. Zadělání těsta vyžaduje čas - budeme na to potřebovat tak 15 - 20 minut. Ke konci můžeme těsto vyklopit na vál a prohníst ho ještě rukama. Pak ho přikryjeme potravinářskou fólií a necháme půl hodiny odpočívat a zrát. 
Pokud se vám stejně jako mně těsto v ruce špatně zadělává, přilijte si o trochu mléka navíc, je ale třeba těsto ke konci zaprášit úměrným množstvím mouky a pořádně ji zapracovat, aby nebylo příliš řídké.
Po půl hodině z těsta tvarujeme jidáše. Těsto si rozdělíme na stejné díly (uvedené množství mi vystačilo na 8 větších kousků, což nám bohatě stačí, ale pro celou rodinu doporučuji dávku zdvojnásobit), ze kterých vyválíme dlouhé hady, které pak smotáme do placatých spirálek. Konce těsta založíme dospod, aby se jidáše nerozmotaly. Spirály moc neutahujeme, jinak nám při pečení vyběhnou moc do výšky (na fotce jsou jidáše už vykynuté a vyběhnuté). 






Plech s jidáši opět přikryjeme fólií a necháme ho na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Může to trvat podle prostředí až dvě hodiny. Doporučuji těsto nechat kynout spíš pomaleji. Kdyby totiž vykynulo příliš rychle, mohlo by ještě před pečením spadnout a "roztéct se". Takhle bude pěkně držet tvar. Před pečením jidáše potíráme vaječným bílkem. Pečeme v troubě rozehřáté na 160 stupňů cca 15 minut. Při střední teplotě jidáše spálit nemůžete, takže se řiďte barvou a vyndejte je, až budou pěkně zlaté. Ještě teplé jidáše potíráme rozpuštěným medem.

Použité koření těsto krásně ovoní, ale není podmínkou. Kdo ho nemáte rádi, přizpůsobte si množství a druh podle sebe. Vanilku můžete nahradit vanilkovým cukrem. Citronovou kůru používám vždycky mletou, protože u té, kterou mám doma si můžu být jistá, že není chemicky ošetřená. Vy ale samozřejmě můžete použít čerstvou - prostě podle zvyku.

Dobrou chuť!




Žádné komentáře:

Okomentovat