pondělí 23. března 2015

RIZOTO S KRŮTÍM MASEM

po česku. Moc dobré. Takže jestli hledáte něco jednoduchého, nebo třeba něco, čeho se dá udělat víc, aby to na dlouho vystačilo, rozhodně ho zkuste.


Suroviny:

krůtí spodní stehno
1 menší mrkev
1 menší petržel
kus celeru zhruba ve stejné velikosti jako mrkev
3 střední mrkve
2 stroužky česneku
sůl, 5 kuliček pepře, pět kuliček nového koření, 1 bobkový list, trochu tymiánu a libečku
oblíbenou rýži (přibližně půl litru - pozor, tohle množství vystačí s přehledem pro celou rodinu! :-) )
po jedné malé plechovce sterilovaného hrášku a kukuřice
2 lžíce tuku (másla nebo sádla)

Postup:

Z masa, kořenové zeleniny, česneku, jedné cibule a koření založíme vývar, který necháme na mírném plameni táhnout přibližně 2 hodiny (protože budeme maso přidávat do rizota, nechceme ho rozvařit napadrť). Krůtí stehno obereme a pokrájíme. Zbylé dvě cibule nakrájíme nadrobno a na tuku je necháme zesklovatět. Přihodíme k nim rýži, kterou opékáme tak dlouho, dokud každé zrnko nezbělá (rýže se zatáhne a nerozvaří se). Poté ji přendáme do pekáče, přidáme pokrájenou zeleninu z vývaru, kukuřici, hrášek, maso, opepříme a osolíme a zalijeme vývarem (tekutiny k rýži musí být vždycky jednou tolik, v tomto případě litr). Pekáč přiklopíme a pečeme v troubě přibližně na 200 stupňů asi třicet minut. Vývar musí lehce probublávat, takže teplotu je třeba si uzpůsobit podle trouby. Po dvaceti minutách rizoto jednou promícháme, protože rýže má tendenci klesat ke dnu a zbytek surovin naopak nahoru.







Žádné komentáře:

Okomentovat