sobota 28. března 2015

GULÁŠOVÁ POLÉVKA

Polévky z pytlíku já obecně nerada. Gulášová byla vždycky ta jediná, která mi chutnala. Zkrátka - jakmile se řeklo "gulášová polévka", představila jsem si tu pytlíkovou jako jedinou správnou. Jenže polévky z pytlíku se hodí leda tak někam na dovolenou, když se nechce vařit, a ne do domácí kuchyně (tedy alespoň takovou představu mám já). A protože jsem na domácí kuchyni hrdá, uvařila jsem si gulášovku sama. A byla výborná. No, úplně jako z pytlíku! :-)


Suroviny:

500 g mletého hovězího masa 
6 větších brambor
100 g dobré slaniny
3 větší cibule
2 stroužky česneku
3 lžíce sádla
1 malá plechovka rajského protlaku (cca 3 lžíce)
100 ml červeného vína
pepř, sůl, 1 lžička mletého kmínu, 4 lžičky mleté sladké papriky, 1 lžičku uzené mleté papriky (případně podle chuti pálivou), 2 lžičky majoránky 
(podle chuti jíšku na zahuštění)

Postup:

Sádlo rozpálíme v hrnci a necháme na něm zesklovatět cibuli. Přidáme zatáhnout maso a na kostičky nakrájenou slaninu, přisypeme papriku, kmín, prolisovaný česnek, krátce osmahneme (ne dlouho, aby paprika a česnek nezhořkla), zarestujeme rajský protlak, přilijeme červené víno, necháme ho odvařit a základ zalijeme vodou nebo vývarem (vývarem ideálně). Vaříme tak dlouho, dokud maso nezměkne. Poté přidáme na kostičky nakrájené brambory a uvaříme je do měkka. Chceme-li polévku zahustit jíškou, přidáme ji a ještě 15 minut provaříme. Ke konci do polévky rozemneme majoránku a můžeme podávat.





Žádné komentáře:

Okomentovat